Daar kun je naar fluiten21 november 2024Wereldtalen: fluittalenTaal kan ook anders dan de klanken, woorden en zinnen die wij spreken. In de serie Wereldtalen onderzoeken we de brede variatie in talen in de wereld. Deel 6: fluittalen.
Een mooi gebaar12 november 2024Wereldtalen: gebarentalenTaal kan ook anders dan de klanken, woorden en zinnen die wij spreken. In de serie Wereldtalen onderzoeken we de brede variatie in talen in de wereld. Deel 5: gebarentalen.
Mondje dicht!4 november 2024Wereldtalen: taboetalenTaal kan ook anders dan de klanken, woorden en zinnen die wij spreken. In de serie Wereldtalen onderzoeken we de brede variatie in talen in de wereld. Deel 4: taboetalen.
Met slag en stoot29 oktober 2024Wereldtalen: trommeltalenTaal kan ook anders dan de klanken, woorden en zinnen die wij spreken. In de serie Wereldtalen onderzoeken we de brede variatie in talen in de wereld. Deel 3: trommeltalen.
We hebben een klik22 oktober 2024Wereldtalen: kliktalenTaal kan ook anders dan de klanken, woorden en zinnen die wij spreken. In de serie Wereldtalen onderzoeken we de brede variatie in talen in de wereld. Deel 2: kliktalen.
De juiste toon aanslaan18 oktober 2024Wereldtalen: toontalenTaal kan ook anders dan de klanken, woorden en zinnen die wij spreken. In de serie Wereldtalen onderzoeken we de brede variatie in talen in de wereld. Deel 1: toontalen.
Uitblinken in uitspraak17 september 2024Op zoek naar ‘superpronouncers’Al spreek je een vreemde taal nog zo goed, je moedertaal klinkt meestal toch nog in je uitspraak door. Bij jou niet? Dan zijn Nijmeegse taalwetenschappers op zoek naar jou.
De taal van nepnieuws22 augustus 2024De taal van nepnieuws‘Pas op, mogelijk fake news!’ Wetenschappers analyseren het taalgebruik in nepnieuws. Ze hopen zo een automatische detector te kunnen ontwikkelen en daarmee verspreiding te voorkomen.
De mooiste taal ter wereld16 augustus 2024Wat bepaalt de schoonheid van een taal?Veel mensen vinden Frans prachtig klinken, en Duits juist hard en lelijk. Is dat puur een kwestie van smaak? Of zijn er universele kenmerken van een ‘mooie’ taal?
Horizontale muziek en gladde deegballen31 juli 2024Praten over wat je hoort, ruikt en voeltHoe klinkt de perfecte snaredrum? En hoe ruikt de zomer? Het beschrijven van zintuiglijke ervaringen is soms knap lastig. Toch kan het verrijkend zijn, zo laten deskundigen zien.
Een beige vlag in je datingprofiel5 juni 2024Interview met de auteurs van ‘Swipen voor een kwarrel’Vandaag de dag bestaan er ontzettend veel woorden om over daten te praten. Taalkundigen Milou Andree en Vivien Waszink schreven er een boek over.
Bye bye, moedertaal29 mei 2024Hoe je taal verandert na emigratieIeder jaar verhuizen rond de 150 duizend Nederlanders naar het buitenland. Hun Nederlandse moedertaal emigreert met ze mee, maar die blijft niet zoals ze was.
Een taal-fitbit voor je mentale welzijn22 mei 2024Taal- en spraakanalyse spoort aandoeningen opWat je zegt - en hóe je dat zegt - verraadt wellicht wat zich in je hoofd afspeelt, nog voordat je dat zelf doorhebt. Wetenschappers proberen zo mentale aandoeningen tijdig op te sporen.
QuizKen jij de talen van het Songfestival?25 april 2024Test je talenkennisJoost Klein switcht tussen aardig wat talen in zijn Songfestival-inzending ‘Europapa’. Tijdens het Europese liedjesfestijn is de afgelopen jaren meer met talen gespeeld. Weet jij precies hoe?
Talenswitch Joost Klein nothing new25 april 2024Middeleeuwers schakelden ook tussen talenIn ‘Europapa’ van Joost Klein wordt volop geswitcht tussen talen. Deze talenwissel zie je ook in hiphop en jongerencultuur, maar kwam al voor in de middeleeuwen.
‘Méér data werkt niet altijd beter’21 maart 2024Taaltalent Marianne: taalmodellen toetsenAnderhalf jaar geleden waren taalmodellen nog iets voor een niche, inmiddels kan iedereen erover meepraten. Marianne de Heer Kloots onderzoekt of deze modellen taal anders verwerken dan ons brein.<...
Lezen met een TikTok-brein13 maart 2024Zoeken naar verklaringen voor de ontlezingHet is slecht gesteld met de leesvaardigheid van Nederlandse jongeren. Tegelijkertijd zijn jongeren de afgelopen vijf jaar meer boeken gaan lezen. Hoe staat het met de ontlezing in Nederland?