Niet meer de oude na corona5 augustus 2022Steeds meer bekend, maar een oplossing ontbreektNiet iedereen herstelt volledig na een corona-infectie. Wetenschappers onderzoeken hoe dat kan, maar veel is nog altijd onduidelijk.
Hoe de coronapandemie zich nu verder ontwikkelt11 februari 2022Welke scenario’s kunnen we verwachten in de toekomst?Ondanks de hoge besmettingscijfers gaat er een voorzichtig optimistische golf door Europa: het einde van de coronapandemie lijkt in zicht, maar juichen we niet te vroeg? We verkennen vier toekomstscen...
Gevaccineerd, maar toch corona21 januari 2022Gevaccineerd, maar toch coronaBijna iedereen kent wel iemand die gevaccineerd is maar toch corona heeft gekregen, en met omikron lijken dit er alleen maar meer. Maar is dat ook echt zo, en kunnen we het voorkomen met boostervaccin...
Nog meer vragen over boostervaccinaties21 januari 2022Nog meer vragen over boostervaccinatiesIn een eerdere Q&A beantwoordden we al enkele vragen over boostervaccinaties, maar er blijken nog veel meer vragen te leven. Daarom leggen we nog een aantal vragen voor aan vaccinoloog Gideon Kersten.
Hoe houden we de samenleving bij elkaar?23 december 2021Hoe houden we de samenleving bij elkaar?Nu de gemoederen soms hoog oplopen, is er niet alleen angst voor het virus, maar ook voor een tweedeling in de maatschappij. We vroegen onze coronadenktank: Hoe houden we de samenleving bij elkaar?
Zes vragen over de boosterprik9 december 2021beantwoord door vaccinoloog Anke HuckriedeNederland hoopt in het tweede kwartaal van 2022 12 miljoen boosters te ontvangen die mogelijk ook beschermen tegen omikron. We stelden vaccinoloog Anke Huckriede zes vragen over de boosterprik.
Zeven vragen over coronamedicijnen9 december 2021Zeven vragen over coronamedicijnenNu het coronavirus opnieuw zijn opmars maakt, worden medicijnen tegen Covid-19 steeds belangrijker om de druk op de ziekenhuizen te verlichten. NEMO Kennislink beantwoordt...
Vijf vragen over corona bij kinderen26 november 2021Beantwoord door kinderarts-epidemioloog Patricia BruijningVanaf 18 januari kunnen kinderen zich laten vaccineren tegen corona. Eerder sprak NEMO Kennislink al met kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning over corona bij kinderen
Bij de les blijven tijdens hybride werken en onderwijs23 juli 2021Bij de les blijven tijdens hybride werken en onderwijsNa ruim anderhalf jaar gaan we langzaam richting een nieuw normaal. Online lijkt belangrijk te blijven. Hoe kunnen we hybride bijeenkomsten het best vormgeven?
Zes vragen over vaccinatie van kinderen9 juli 2021Zes vragen over vaccinatie van kinderenKinderen vanaf 12 jaar kunnen zich laten vaccineren tegen corona. Waarom kan dat opeens? NEMO Kennislink sprak met Ingrid Schellens van het CBG.
Zes vragen over de bijwerkingen van coronavaccins25 juni 2021Zes vragen over de bijwerkingen van coronavaccinsNu de vaccinatiegraad oploopt, komen er meer vragen over de bijwerkingen van de coronavaccins. Zes vragen aan immunoloog Marjolein van Egmond.
Vermindert een coronavaccinatie long covid?23 juni 2021Vermindert een coronavaccinatie long covid?Zowel in binnen- als buitenland zijn er meldingen van mensen met long covid die opknappen na vaccinatie. Kan een vaccin langdurige klachten verlichten?
Rechtvaardigheid is belangrijker dan eigenbelang11 juni 2021Rechtvaardigheid is belangrijker dan eigenbelangRegelmatig leggen we onze lezers ethische vraagstukken voor over corona en de vaccins. NEMO Kennislink sprak er met Steven Kraaijeveld over.
Veerkrachtig zijn doe je niet in je eentje9 juni 2021Veerkrachtig zijn doe je niet in je eentje'Veerkracht' is een woord dat vaak viel in de coronacrisis. Hoe vergroot je die? Wie veerkracht ziet als iets individueels, zal in ieder geval niet ver komen.
We leven in een viruswereld4 juni 2021Recensie kinderboek ViruswereldNiemand ziet ze met het blote oog, maar toch kunnen virussen ons leven flink in de war schoppen. Hoe kan dat? Het kleurrijke kinderboek 'Viruswereld' vertelt het verhaal van het coronavirus, van vleer...
Welke lessen kunnen we trekken uit de coronacrisis?25 mei 2021Welke lessen kunnen we trekken uit de coronacrisis?We vroegen de verschillende experts uit onze coronadenktank: wat viel je op tijdens deze pandemie, en welke lessen kunnen we trekken voor de toekomst?
Kan de pandemie leiden tot een ‘nieuw samen’?19 mei 2021Recensie van The New Common, een boek over een nieuwe samenlevingIn The New Common staat de vraag centraal of de pandemie kan leiden tot een 'nieuw samen'. Het levert rijke inzichten op, maar mag ook nog een stap verder.
Andere mensen krijgen corona, ik niet14 mei 2021Andere mensen krijgen corona, ik nietDe ziekenhuizen liggen nog steeds vol, maar wij gedragen ons steeds zorgelozer. Hoe valt dat met elkaar te rijmen? Een sociaal psycholoog verklaart.