Van datahonger naar digitariër12 mei 2023Waarom we onze online privacy maar beperkt beschermenDat bedrijven online persoonlijke informatie verzamelen, vinden veel mensen een probleem. Toch ondernemen we vaak geen actie om onze data te beschermen. Wat houdt ons tegen om onze privacy te bescherm...
Veroordeeld door een robotrechter13 oktober 2022Veroordeeld door een robotrechterHet algoritme JURI Says voorspelt tot zo'n driekwart van de uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens correct. Toch is de ontwikkelaar, Masha Medvedeva, tegen robotrechters.
Mijn data zijn overal, maar is dat erg?23 maart 2022Persoonlijke terugblik op het thema ‘Je data en jij’Digitale data zitten in de kieren van de maatschappij en dat is zowel een vloek als een zegen. Wat heb ik zélf geleerd tijdens het werken aan het thema 'Je data en jij'?
Er ligt data op straat. Wat doen we ermee?21 januari 2022Er ligt data op straat. Wat doen we ermee?Op Strijp-S in Eindhoven wordt lustig geëxperimenteerd met technologieën die het leven veiliger en makkelijker moeten maken. Maar hoe zorg je ervoor dat het 'living lab' geen surveillance-apparaat wor...
Futuristisch bos onderzoekt elektriciteitsnet van de toekomst21 januari 2022Futuristisch bos onderzoekt elektriciteitsnet van de toekomstHoe houden we met behulp van heel veel data het elektriciteitsnet van de toekomst stabiel, betrouwbaar en groen?
Drie boeken over leven in een wereld vol algoritmes22 december 2021Aanbevolen door Jos de Mul, hoogleraar wijsgerige antropologieWat je koopt, waar je woont, wie je vrienden zijn; algoritmes analyseren deze informatie om jouw leven 'makkelijker' te maken. Professor Jos de Mul tipt drie boeken over hoe algoritmes ons leven beïnv...
Deepfake: nuttig gereedschap of gevaarlijk?10 december 2021Deepfake: nuttig gereedschap of gevaarlijk?Met deepfakes kun je in video's iedereen álles laten zeggen. Kunnen we nu niets meer vertrouwen van wat we zien? Er blijkt minder mogelijk dan veel mensen denken, en deepfakes kunnen ook nuttig zijn.
Vijf digitale technieken die de zorg ontlasten26 november 2021Vijf digitale technieken die de zorg ontlastenDe werkdruk in de zorg is de afgelopen jaren flink toegenomen. Medisch bioloog Martijn de Groot legt uit hoe digitale technologie de zorg kan ontlasten.
Staatsgeheimen ontdekken met Google12 november 2021Onderzoekscollectief Bellingcat spoort misstanden op met openbare dataHet in Nederland gevestigde onderzoekscollectief Bellingcat spoort mensen op die zich schuldig maken aan illegale handel, aanslagen en oorlogsmisdaden. Het wapen van de onderzoekers: openbare data....
Faces of ScienceDe revolutie van online vragenlijsten10 november 2021De revolutie van online vragenlijstenOnline onderzoek doen wordt steeds populairder onder wetenschappers, maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? En waarom zijn ze zo populair? Duik met me mee in de wereld van online vragenlijsten.<...
‘Databases manipuleren onze identiteit’8 november 2021Interview met filosoof Jos de MulWordt wie wij zijn en wat we interessant vinden straks door algoritmes gestuurd? Een gesprek met filosoof Jos de Mul over de plek van de mens in een wereld die verandert in een database.
Vijf vragen over inclusieve algoritmes20 oktober 2021beantwoord door Sennay GhebreabTijdens een lezing in De Studio van NEMO gaf AI-wetenschapper Sennay Ghebreab antwoord op vragen over het inzetten van algoritmes voor een inclusievere samenleving.
Een kleine geschiedenis van datadragers8 oktober 2021Een kleine geschiedenis van datadragersIn de geschiedenis van de mens zijn veel manieren van informatieopslag te vinden. Een overzicht van datadragers.
Zes tips tegen cybercriminaliteit8 oktober 2021Zes tips tegen cybercriminaliteit van cybercrime-specialist Gina DoekhieCybercriminelen zijn continu bezig met hun volgende aanval. Je kan direct aangevallen worden of je kan indirect slachtoffer worden van bijvoorbeeld een datalek.
Van fossielen tot Facebook: álles is data8 oktober 2021Van fossielen tot Facebook: álles is dataWe laten op ontelbaar veel manieren fysieke en digitale sporen na in de wereld en creëren op die manier data. Uit welke gegevens en informatie bestaan wij? “Mensen mogen best wat zuiniger omgaan me...
Faces of ScienceKan een algoritme een scout vervangen?13 september 2021Kan een algoritme een scout vervangen?Topclubs gebruiken veelvuldig data om spelers te scouten, maar heeft de traditionele scouts nog niet vervangen. Wat zegt dit over de bredere discussie rondom algoritmes en expertise in selectiebesliss...
Faces of ScienceNieuwe app met compassie voor mensen met kanker10 september 2021Nieuwe app met compassie voor mensen met kankerDigitale gezondheidszorg is volop in ontwikkeling. Toch werken veel gezondheidsapps minder goed dan verwacht. Daarom is het belangrijk om ze sámen met patiënten en zorgverleners te ontwikkelen.
Top 10: de beste (deep)fakes uit de geschiedenis9 september 2021Top 10: de beste (deep)fakes uit de geschiedenisVervalsingen zijn al zo oud als de mensheid zelf. NEMO Kennislink beschouwt de tien meest ‘succesvolle’ fakes uit de geschiedenis.