Pijl naar links Alle thema's
Een illustratie van een hand met een blauwe handschoen die een petrischaal vasthoudt. Op de schaal zijn paarse stipjes te zien en een vraagteken in dezelfde kleur.

Embryo’s uit het lab

Onderzoek op menselijke embryo’s is in Nederland maar heel beperkt toegestaan. Daarom maken onderzoekers modellen van een embryo in het lab, ontwikkeld uit onder andere huidcellen van een volwassen mens. Zo hopen ze meer te leren over de allervroegste menselijke ontwikkeling. Hoe moeten we hiernaar kijken? Zijn het klompjes cellen of begin van een soort kunstmatige vorm van mini-mensjes?

Documentaire

Onderzoekers Susanne van den Brink en Liza Dijkhuis proberen beiden in het lab met behulp van embryo-modellen stamcellen te kweken die ontwikkelen tot bloedcellen. Kijk mee wat dit voor hen betekent.

Mijn onderzoek heeft geen strakke verhaallijn, ik weet niet waar deze weg heengaat.

uit Zonder bloedvaten geen bloedvormende stamcellen

Holland’s Next Embryo Model op tournee

Tussen kraampjes met sieraden en laatste mode stonden er dit jaar ook onderzoekers op de Zomerweek. Zij vroegen bezoekers naar hun mening over embryo-modellen, gemaakt van menselijke huidcellen. Deze modellen kunnen ons meer leren over onvruchtbaarheid en het ontstaan van bepaalde ziektes.

Eva Hilhorst

Libelle-Margriet Zomerweek

Op de Libelle-Margriet Zomerweek (en op andere festivals) onderzoeken we hoe bezoekers denken over de nieuwste embryo-modellen met de installatie van Holland’s Next Embryo Model.

Eva Hilhorst

Catwalk

Op de catwalk rollen drie verschillende embryo-modellen in petrischaaltjes voorbij, maar zelfs met een vergrootglas zijn ze nog steeds héél erg klein.

Eva Hilhorst

Microscoop

Op borden zien de deelnemers hoe de embryo-modellen uit het petrischaaltje er onder de microscoop uitzien. Van links naar rechts zie je embryo-model incompleet, embryo-model compleet en de eicel- en zaadcelmodellen. 

Eva Hilhorst

Juryleden

Via een koptelefoon krijgen de juryleden uitleg over elk embryo-model. Ze oordelen over de verschillende modellen door aantekeningen te maken en met elkaar in gesprek te gaan onder leiding van een enthousiaste presentator.

Eva Hilhorst

Niet uitgroeien tot mens

Model incompleet, dat niet kan uitgroeien tot een mens, valt in de smaak bij veel juryleden. “Fantastisch als we aangeboren ziektes al vroeg kunnen ontdekken en zo de wereld uit kunnen helpen.” Embryo-model compleet roept meer vragen op: “Hoe zorgen ze ervoor dat dit niet kan uitgroeien tot een mens?”

Eva Hilhorst

Maakbaar

Maar waar leg je de grens? De meningen lopen uiteen. “Hoe erg moet een ziekte zijn en wie bepaalt dat? Een verkoudheidje bijvoorbeeld, dat is toch niet zo erg.” Iemand vraagt zich af: “Moet alles maar maakbaar zijn?”

Eva Hilhorst

Proefdieren

Sommigen zijn vooral heel blij dat er met deze techniek mogelijk minder proefdieren gebruikt hoeven worden, en dat onderzoekers direct met menselijk materiaal werken.

Eva Hilhorst

Emoties

Het onderzoek naar onvruchtbaarheid roept soms emotionele reacties op. Veel deelnemers hebben hier zelf mee te maken gehad. “Ik gun mensen die nu geen kindje kunnen krijgen dat het hierdoor wel gaat kunnen.”

Eva Hilhorst

Wildgroei

Maar... gaan we niet te ver? Is dit het begin van het creëren van de perfecte mens, en zijn minder perfecte mensen dan minderwaardig? “Er moet wel goede regelgeving komen, anders krijg je wildgroei.”

Eva Hilhorst

Droom?

Ei- en zaadcellen maken uit huidcellen, zodat twee mensen van hetzelfde geslacht ook een kind kunnen krijgen. Voor de een is het een droom, voor de ander een brug te ver. “Ik heb een religieuze achtergrond, ik vind dat moeilijk.” Een ander zegt: “Ik gun iedereen een genetisch eigen kind.”

Eva Hilhorst

Wetgeving nodig

Anderen kijken er wat praktischer naar: “De technologie is er al, de geest is uit de fles. Dan kan je die maar beter omarmen. Maar wel met duidelijke regels.” Momenteel wordt er gewerkt aan aanpassing van de embryowet. Het onderzoek met embryo-modellen moeten in deze wet ook een plek krijgen. De deelnemers geven zo indirect input aan het ministerie.

Eva Hilhorst

Uit de bubbel

Holland’s Next Embryo Model wordt op de Zomerweek goed bezocht, ook al valt er niets te kopen, zoals bij de meeste andere tentjes. “Wat goed dat jullie dit doen en uit de universiteitsbubbel komen.” De komende maanden bezoeken we nog andere festivals.

Eva Hilhorst

De Embryowet

Volgens de Embryowet is het in Nederland niet toegestaan ​​om embryo's te maken in laboratoria voor andere doeleinden dan een zwangerschap. Maar nieuwe wetsvoorstellen kunnen daar verandering in brengen.

Vervaagde versie van thema afbeelding

Hoe klimaat je raakt

De klimaatcrisis is moeilijk om te vatten. Het gebeurt om ons heen, en tegelijkertijd zie je niet direct de gevolgen. In dit thema onderzoeken we wat wél kan; we werken aan verhalen over wie wij zijn, en wat onze relatie met elkaar en de planeet is. Kunnen we samen de toekomst groen maken?

Ontdek dit thema Pijl naar rechts
Alle themapublicaties