Wie maakt het eerste embryo-model?
Wedloop in de wetenschap
Onderzoek op menselijke embryo’s is in Nederland maar heel beperkt toegestaan. Daarom maken onderzoekers modellen van een embryo in het lab, ontwikkeld uit onder andere huidcellen van een volwassen mens. Zo hopen ze meer te leren over de allervroegste menselijke ontwikkeling. Hoe moeten we hiernaar kijken? Zijn het klompjes cellen of begin van een soort kunstmatige vorm van mini-mensjes?
Dit thema wordt mede mogelijk gemaakt door freelancejournalisten Erica Renckens, Marcia van Woensel, Anne van Kessel en Lianne Tijhaar.
De illustraties zijn gemaakt door Stijn Schreven en Eva Hilhorst.
De eindredacteur is Mathilde Jansen.
Waarom krijgt iemand een spier- of bloedziekte? En kan je die ernstige aandoeningen voorkomen? Om dit goed te kunnen onderzoeken, maken wetenschappers modellen van embryo's. Ze doen dat niet met een zaadcel en een eicel, zoals normaal een embryo ontstaat, maar met stamcellen. Hoe kijk jij hiernaar? Is dit een klompje cellen of een mini-mens?
Onderzoekers Susanne van den Brink en Liza Dijkhuis proberen beiden in het lab met behulp van embryo-modellen stamcellen te kweken die ontwikkelen tot bloedcellen. Kijk mee wat dit voor hen betekent.
Mijn onderzoek heeft geen strakke verhaallijn, ik weet niet waar deze weg heengaat.
Die vraag is makkelijker gesteld, dan beantwoord. In deze serie lees je verschillende antwoorden op deze vraag.
In het embryo-debat worden begrippen gebruikt die voor verwarring kunnen zorgen. Want wat bedoelen we er precies mee en wat betekent dat dan?
Om embryo-modellen te maken zijn menselijke cellen nodig. Maar van wie zijn die cellen eigenlijk? Hoe komen we eraan? NEMO Kennislink onderzoekt de praktijk van het doneren van lichaam- en bloedcellen.
In een Spaans lab doet Susanne van den Brink onderzoek met embryo-modellen. NEMO Kennislink volgt haar lange en hobbelige zoektocht naar een manier om bloedvormende stamcellen te maken voor bijvoorbeeld beenmergtransplantaties.
Volgens de Embryowet is het in Nederland niet toegestaan om embryo's te maken in laboratoria voor andere doeleinden dan een zwangerschap. Maar nieuwe wetsvoorstellen kunnen daar verandering in brengen.
De klimaatcrisis is moeilijk om te vatten. Het gebeurt om ons heen, en tegelijkertijd zie je niet direct de gevolgen. In dit thema onderzoeken we wat wél kan; we werken aan verhalen over wie wij zijn, en wat onze relatie met elkaar en de planeet is. Kunnen we samen de toekomst groen maken?