Voor de derde keer heeft de Amerikaanse LIGO-detector het samensmelten van twee zwarte gaten ‘gehoord’. De zwaartekrachtgolven van deze gewelddadige gebeurtenis werden in januari van dit jaar opgevangen. De ontdekking laat zien dat dit soort duo’s van zwarte gaten misschien niet samen ontstaan.
Het heelal laat zich weer horen. Sinds de eerste meting van de langgezochte zwaartekrachtgolven in september 2015 is het nu voor de derde keer raak: de Amerikaanse LIGO-detector heeft de zwanenzang van twee middelzware zwarte gaten gesignaleerd. Dat gebeurde afgelopen januari, twee maanden nadat LIGO was aangezet na verbeteringen aan de detector.
Het samensmelten van twee zwarte gaten is een van de meest gewelddadige gebeurtenissen in het universum. Ze beginnen eerst met een razend tempo om elkaar heen te cirkelen om uiteindelijk op elkaar te klappen. In dit geval ging het om twee zwarte gaten die respectievelijk 31,2 en 19,4 keer zwaarder zijn dan onze zon. Daarbij ontstond een nieuw zwart gat van ongeveer 48,7 zonsmassa. Klopt de som niet? Inderdaad! De ‘ontbrekende’ zonsmassa is bij de botsing volledig omgezet in energierijke zwaartekrachtgolven. En die zijn met de lichtsnelheid in alle richtingen van het universum gestuurd, als een soort rimpeling op de kosmische vijver.
Pakweg drie miljard jaar laten bereiken deze golven de aarde als een kortstondige en minieme vervorming van de ruimte. Voor mensen volstrekt onmerkbaar, maar meetbaar voor de LIGO-detector. De signalen werden geanalyseerd door een groot team van internationale wetenschappers, waaronder die van de vergelijkbare Virgo-detector in Italië. De derde meting in relatief korte tijd doet vermoeden dat catastrofale botsingen van zwarte gaten regelmatig voorkomen. Voor het eerst is er nu ook informatie over de draairichtingen van de betrokken zwarte gaten. De resultaten zijn deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Physical Review Letters gepubliceerd.
Verschillende ontstaanstheorieën
Het gemeten signaal duurt slechts 0,3 seconden en lijkt op een soort tsjirp, die laag begint en hoog eindigt. Toch kunnen wetenschappers een berg aan informatie uit dat signaal persen. Zo zijn aan de hand van de frequentie en de precieze vorm van de zwaartekrachtgolf de massa’s van de twee zwarte gaten te bepalen. “We kunnen er overigens best een zonsmassa naast zitten”, zegt Jo van den Brand, natuurkundige van Nikhef en de Vrije Universiteit die bij het onderzoek betrokken was. “Die onzekerheden geven we netjes aan in de publicatie.”
Volgens Van den Brand lijkt het erop dat tenminste een van de twee zwarte gaten een bijzondere draairichting had. “Als ze samen zijn ontstaan dan verwacht je eigenlijk dat ze dezelfde richting op draaien”, zegt hij. “Vergelijk het met ons zonnestelsel: bijna alle planeten zitten in één vlak en roteren in dezelfde richting om hun as. Dat dit hier niet het geval is, betekent misschien dat de zwarte gaten niet bij elkaar zijn ontstaan.”
Elke dag raak
De twee LIGO-detectoren (een in het noordwesten en de ander in het zuidoosten van de VS) staan niet altijd aan. Het grootste deel van 2016 werden er aanpassingen gedaan om ze gevoeliger te maken. “De detector meet de vervorming van de ruimte met intense laserstralen die door een kilometers lange buis heen en weer kaatsen”, zegt Van den Brand. “Het is een grote uitdaging om ervoor te zorgen dat er nergens ongewenste trillingen zijn of licht ‘weglekt’ dat de meting verstoort. Maar ik ben erg tevreden, steeds als de detector aan gaat, is het binnen enkele maanden raak. Dat moeten we volhouden!”
Over enkele weken komt ook de Italiaanse Virgo-detector online om samen met LIGO naar nieuwe zwaartekrachtsgolven te speuren. Van den Brand is woordvoerder van de Virgo-organisatie die nauw samenwerkt met LIGO. “We zijn druk bezig met de laatste tests, en hoewel de detector in eerste instantie nog niet zo gevoelig is als LIGO, gaat het de gevoeligheid van alle detectoren samen enorm verbeteren. Vooral het bepalen van de positie en de afstand tot de zwaartekrachtgolfbronnen wordt veel preciezer”, zegt hij.
Of LIGO en Virgo dan alleen maar zwarte gaten gaan meten? Van den Brand denkt van niet. “In eerste instantie werden er vooral signalen van draaiende neutronensterren verwacht. Nu blijkt er een hele klasse van ‘middelzware’ zwarte gaten te zijn die astronomen helemaal niet voorspelden”, zegt hij. “Ik hoop natuurlijk wel dat we die neutronensterren in de toekomst gaan detecteren. Of zelfs iets waar niemand eerder aan gedacht heeft.”
Door stapsgewijze verbeteringen halen LIGO en Virgo naar verwachting in 2022 hun maximale gevoeligheid. “Je verwacht dan eigenlijk bijna elke dag iets te meten”, zegt Van den Brand. “Zo krijgen we een mooi beeld van de populatie van (dubbele) zwarte gaten. Iets wat je op basis van deze drie signalen nog niet kunt zeggen.”