Leonardo da Vinci, Michelangelo, Maurits Cornelis Escher en Wolfgang Mozart. Creatieve beroemdheden en allemaal linkshandig. Is dat toeval of zijn creatieve mensen inderdaad vaker linkshandig? Er bestaan veel ideeën over de voor- en nadelen van linkshandigheid. Maar wat is nou waar en wat niet? Tijdens het Weekend van de Wetenschap start een grootschalig bevolkingsonderzoek om de waarheid achter deze mythes eindelijk eens te onthullen. Vanaf vandaag kan iedereen de test online doen. Neuropsycholoog Reint Geuze vertelt ons in een interview over de ins-en outs van het onderzoek naar linkshandigheid.
“Wat we zeker weten over linkshandigheid is dat het veel minder voorkomt dan rechtshandigheid: bij volken over de hele wereld is 5-15% linkshandig”, vertelt Reint Geuze van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). In zijn onderzoek richt hij zich op de lateralisatie van de hersenen, het moment in ons leven waarop de linker- en rechter hersenhelft zich specialiseren, rond het zesde levensjaar. Door de asymmetrische verdeling van functies over de hersenhelften wordt de voorkeurshand bepaald.
Geuze en PhD-student Nele Zickert van de RUG werken mee aan een groot bevolkingsonderzoek dat is opgezet door gedragsbioloog Ton Groothuis. Door inschattingsvragen en vaardigheidstesten voor te leggen aan grote groepen mensen hopen ze een aantal mythes rond linkshandigheid te ontzenuwen. Zo onderzoeken ze of linkshandigen echt creatiever zijn dan rechtshandigen en of linkshandigen minder gezond zijn dan rechtshandigen.