Naar de content

‘Zeker in vakanties is online contact fijn’

Wie is de trol: jongere over online communicatie

Frederique Matti voor NEMO Kennislink

De zestienjarige Belle zit niet zoals haar meeste vriendinnen op Snapchat. Wel heeft ze dagelijks online contact met haar vrienden via Whatsapp. Maar liever kletst ze gewoon face to face.

17 december 2024

Belle (16) was heel blij toen het telefoonverbod werd ingevoerd op haar school. Zelf gebruikte ze de pauze altijd al om met haar beste vriendinnen bij te kletsen. “Maar ik heb ook vriendinnen die vóór het telefoonverbod elke pauze op hun telefoon zaten. Nu praten ze gewoon, dus dat is veel gezelliger.”

Belle is per dag zo’n twee tot drie uur online, althans dat is haar eigen inschatting. Daarmee zit ze waarschijnlijk onder het gemiddelde, want uit een recente studie van de Universiteit van Amsterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat jongeren tussen de dertien en vijftien gemiddeld wel zes uur per dag online zijn – overigens is dit onderzoek nog uitgevoerd vóór het telefoonverbod. Wat waarschijnlijk ook een rol speelt in haar lage schermtijd, is dat Belle bewust geen TikTok en geen Snapchat op haar telefoon heeft geïnstalleerd. Wel gebruikt ze veel Whatsapp, en in mindere mate Instagram. “TikTok is heel verslavend, en ik vertrouw TikTok niet met mijn gegevens. Dat vinden mijn ouders ook belangrijk, dat ik daar goed mee omga. Maar eigenlijk is het met Instagram natuurlijk ook zo dat je je gegevens deelt. Dat vind ik wel een lastig punt aan social media. Je verkoopt eigenlijk je gegevens.”

Dat ze geen Snapchat heeft, komt ook doordat ze geen zin heeft om elke dag een snap te sturen. “Veel mensen doen zogenoemde streaks. Dat betekent dat je elke dag een kort filmpje of een foto aan elkaar moet sturen om je online vriendschap te onderhouden. Veel vriendinnen van mij doen dat ook. Ik vind het niet echt nodig, omdat we op school ook al heel veel praten. En ik heb genoeg aan Whatsapp.” Bij haar vriendinnen ziet ze wel dat Snapchat meer gebruikt wordt om onderling te communiceren dan Whatsapp. Die app gebruiken ze meer voor communicatie met hun ouders.

Verwarring

Hoewel haar meeste vriendinnen dus online communiceren via Snapchat, geeft Belle de voorkeur aan Whatsapp. Daarmee verstuurt ze berichtjes of belt ze met haar vriendinnen. Ongeveer de helft van de tijd die ze online is, communiceert ze met vrienden. De andere helft van de tijd kijkt ze filmpjes, vooral van grote influencers op Instagram. Meer apps zijn wat haar betreft niet nodig. “Het is wel fijn om sociaal contact te hebben. Zeker in de vakanties is het gezellig om online te kunnen praten.”

Soms word ik er weleens moe van dat er wéér een appje binnenkomt

Bij het versturen van geschreven appjes ontstaat soms weleens verwarring. “Dan is het van: huh, wat bedoel je? O nee, ik bedoel dit! Of ik stuur een appje aan iemand en die begrijpt het op een andere manier dan ik bedoelde. Dan denk ik soms: nou ja, je mag het ook zo interpreteren. Meestal komt dat doordat je te snel typt. Maar als ik iets belangrijks wil bespreken, doe ik dat liever face to face of ik bel. Dan ga ik niet appen.”

Hoewel ze een voorkeur heeft voor face-to-facecontact, vindt ze het ook prettig om daarnaast online contact te kunnen hebben met haar vrienden. “Sommige vriendinnen spreek ik in de pauze, andere in de les. Maar ik heb ook een goeie vriendin die ik bijna nooit zie op school, dus dan kletsen we veel online. Soms word ik er weleens moe van dat er weer een appje binnenkomt en dat ik moet reageren, maar het is ook wel fijn dat je meteen op de hoogte bent als er iets is.”

Neem jij deel aan online discussies?

Wanneer is een discussie volgens jou constructief?