Naar de content
Podcast
Podcast

Woorden maken de man (m/v/x)

Seizoen 2 - Afl. 13 met Sterre Leufkens

De man staat in onze maatschappij nog altijd centraal - en dat hoor je terug in onze taal. Redacteur Sterre Leufkens vertelt waarom dit een probleem is én hoe het anders kan.

27 juni 2024
Afspelen icoon
Podcast
Podcast

Woorden maken de man (m/v/x)

0:00
30:48

Op de deur van de dames-wc hangt een zelfde poppetje als bij de heren-wc, maar dan met een jurkje aan. Ernstiger: in de medische wereld wordt de vrouw soms nog altijd gezien als een man, maar dan met borsten en een baarmoeder. Ook in de Nederlandse taal vormt de man de basis. Vrouwelijke vormen als ‘assistente’ en ‘actrice’ zijn afgeleid van de mannelijke vorm. En als we een gemengd gezelschap beschrijven, gebruiken we de mannelijke bezitsvorm (‘Iedereen trekt zijn jas aan’).

Zulk ‘androcentrisme’ in taal lijkt misschien futiel, maar heeft toch grote gevolgen, zo laat taalredacteur Sterre Leufkens zien in deze aflevering van de podcast Oplossing gezocht. Eerder schreef ze hier ook al over voor het thema Over taal gesproken. Met podcast-hosts Robert Visscher en Nour Eldín Emara bespreekt Leufkens wat de consequenties zijn van het Nederlandse taalsysteem en laat ze zien hoe het ook anders zou kunnen. Luister naar de aflevering in jouw favoriete podcastapp (Spotify, Apple) of kijk hierboven de video op Youtube.

Huidige publicatie