Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Wetenschappelijke boekentips

van de Faces of Science

Bryan Rosengrant flikcr CC BY-ND 2.0

2016 is het jaar van het boek. Eerder dit jaar hadden we al de grootste wetenschapsklassiekers aller tijden en de beste zomerboekentips van onze eigen redactie. Nu hebben we onze Faces of Science gevraagd:

“Welk boek over wetenschap moet je gelezen hebben?”

22 augustus 2016

'Welk boek over wetenschap moet je gelezen hebben?'

2016 is "het jaar van het boek":http://www.2016jaarvanhetboek.nl/. Eerder dit jaar hadden we al "de grootste wetenschapsklassiekers aller tijden":https://www.nemokennislink.nl/slideshows/de-beste-wetenschapsboeken-aller-tijden en "de beste zomerboekentips":https://www.nemokennislink.nl/publicaties/met-wetenschap-de-zomer-door van onze eigen redactie. Nu hebben we onze "Faces of Science":https://www.nemokennislink.nl/facesofscience/wetenschappers gevraagd: _"Welk boek over wetenschap moet je gelezen hebben?"_
Faces of Science, via CC 0

"Liza Cornet":http://www.kennislink.nl/facesofscience/wetenschappers/liza-cornet: De mooie voedselmachine

Heb je eigenlijk wel de juiste zithouding op het toilet? En wist je dat je speeksel een pijnstillende werking heeft? Of dat je dunne darm bijna 7 meter lang is? In "De mooie voedselmachine":http://www.lsamsterdam.nl/boek/de-mooie-voedselmachine-1/ legt de Duitse geneeskundestudent Giulia Enders op eenvoudige manier uit hoe de dikke darm, de dunne darm, het zenuwstelsel en het brein (samen)werken. De uitspraak _"if you can't explain it simply you don't understand it well enough"_ is absoluut van toepassing op dit boek. Met illustraties van haar zus legt de 26-jarige schrijfster complexe processen op een eenvoudige en luchtige manier uit. Het boek bevat leuke, grappige en vieze weetjes. Bedoeld voor scholieren, studenten en leken die op dit terrein wat meer willen weten.
Hanne Nijhuis

"Marijke Naezer":http://www.kennislink.nl/facesofscience/wetenschappers/marijke-naezer--2: Mythen van gender

Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus; we horen het zo vaak dat we het bijna zouden geloven. In de bundel "Mythen van Gender":https://www.vantilt.nl/boeken/mythen-van-gender/ - opgedragen aan genderstudies-pionier Willy Jansen - beschrijft een diverse groep auteurs hoe ogenschijnlijk 'kleine, onschuldige' zaken zoals een reclameposter, een wetenschappelijke tabel of een video op YouTube bijdragen aan de vanzelfsprekendheid van mythen rond vrouwelijkheid en mannelijkheid. Omdat elk van de 38 korte bijdrages gebaseerd is op een praktijkvoorbeeld, is het boek herkenbaar en toegankelijk. Tegelijkertijd ontrafelt het haarfijn de complexe processen achter de sociale constructie van gender; een analyse die inspireert tot actie!
©Hanne Nijhuis

"Erik van der Meulen":http://www.kennislink.nl/facesofscience/wetenschappers/erik-van-der-meulen: Soldaat in Indonesië, 1945-1950

Boekenkasten zijn vol geschreven over de periode 1940 tot 1945 in de Nederlandse geschiedenis. De zes jaren die daarna kwamen zijn minsten zo interessant, gekenmerkt door de oorlog in Indonesië, maar helaas minder belicht. Gert Oostindie heeft met collega's in "Soldaat in Indonesië, 1945-1950":http://webwinkel.uitgeverijprometheus.nl/book/gert-oostindie een enorm corpus aan dagboeken, brieven en andere persoonlijke teksten geanalyseerd om de beleving van de militairen die deelnamen aan deze militaire operatie in kaart te brengen, met bijzondere en soms ongemakkelijke resultaten. Het verhaal wordt vooral verteld door de talloze fragmenten, wat een uniek inkijkje geeft in het militaire leven. Prachtige kost voor geschiedenisfanaten.
Martine Zeijlstra/Faces of Science
ReactiesReageer