Naar de content

'We zijn niet de enigen die moeite hebben bacteriën te laten groeien'

Volg team Leiden op weg naar de iGEM-competitie

iGEM Leiden

Naast ons harde werken deze zomer in het lab, is er ook ruimte voor plezier met de andere Nederlandse teams in de iGEM-competitie. Het gras blijkt bij hen niet altijd groener.

23 augustus 2019
Volg Team Leiden

Wij als iGEM Leiden gaan deze zomer met een team van elf studenten aan de slag om het eiwit suckerine te produceren met behulp van de bacterie E.coli en andere organismen. Suckerine is een eiwit dat voorkomt in de zuignaptanden van de Humboldt-pijlinktvis. De inktvis gebruikt deze tanden om zijn prooi aan de haak te slaan. Dit eiwit moet dan ook sterk en flexibel zijn anders is het dikke pech, prooi weg! Deze bijzondere eigenschappen maken dit eiwit erg geschikt als vervanger voor menselijke huid. Wij gaan deze kennis gebruiken om een gel te maken die mensen met brandwonden en/of chronische wonden kan genezen.

Naast alle interessante wetenschap heeft de iGEM-competitie ook een enorm sociaal aspect. Je krijgt veel mogelijkheden om andere teams te ontmoeten en ideeën uit te wisselen. We hebben al het geluk gehad om voor deze bijeenkomsten (of ‘meetups’) naar Bonn en Parijs te gaan. Er zijn zeven Nederlandse teams, en aangezien ons land niet zo groot is, is er eigenlijk geen excuus om niet minstens één keer bij elkaar te komen. Zodoende begon het plannen van een tweedaagse meetup, samen met het iGEM-team uit Groningen.

Ideeën uitwisselen

Interessant tijdens deze meetups is om te zien waar anderen mee bezig zijn en waar zij tegenaan lopen. Zo is het fijn om te weten dat je niet als enige moeite hebt om je bacteriën af en toe te laten groeien. Dit komt vaak doordat de bacteriën een plasmide niet hebben opgenomen. Plasmiden zijn cirkelvormige stukjes DNA die bacteriën kunnen uitwisselen. Daarmee kan je ook door jou gekozen DNA zelf in je bacterie zetten. Ze zijn dus heel handig in de biotechnologie om het genetisch materiaal van bacteriën aan te passen, bijvoorbeeld voor ons eiwit suckerine. Plasmiden worden ook vaak zo ontworpen, dat een bacterie alleen kan groeien als het deze plasmide heeft. Zo voorkom je dat je bacteriën de plasmide kwijtraken of het weggeven aan andere bacteriën. Als de bacteriën niet groeien, kan het zijn dat er iets mis is met het plasmide, maar er zijn nog veel meer redenen!

Samen met alle teams gaan we nieuwe verklaringen af. Het team uit Rotterdam vertelde dat één van hun plasmiden, die we in een kit van de iGEM-organisatie krijgen, niet werkte. Maar bij ons werkte die wel. Wij tipten om de andere plasmiden uit diezelfde kit te testen. Als die ook niet werken, kan er wel eens iets mis zijn met het materiaal. Soms ligt het niet aan je eigen methodes. Hopelijk gaat het ze helpen. Verder vertelde het team uit Wageningen ons over een bepaalde manier om eiwitten te zuiveren, wat heel waardevol is voor ons project. Deze methode willen we zeker nog proberen, als er tijd over is.

Vraag de groenteboer naar vis

Naast het uitwisselen van informatie over het project wilden we ook een leuke en gezellige activiteit organiseren: het spel ‘crazy 88’. Hierbij moeten teams proberen zoveel mogelijk opdrachten uit te voeren in een middag. Van jongleren en radslagen, tot het vragen aan de groenteboer naar de vis van de dag of het nadoen van een mannequin: alles is mogelijk! Het leverde hilarische foto’s op.

Ik moet toegeven dat ik me erover verbaasde hoeveel verschillende aspecten er bij zo’n meetup komen kijken, maar mijn persoonlijke favoriet was toch wel het vullen van de goodiebags voor de deelnemers. Iedereen van de organisatie had een eigen station met spullen van sponsoren en alsof we een echte loopband waren, kwamen de tasjes één voor één langs om gevuld te worden. Nu ik terugkijk op de meetup was alle tijd en moeite het honderd procent waard. Ik kijk nu al uit naar Boston, waar we nog meer teams kunnen ontmoeten!

Deze blog is geschreven door teamlid en human practices manager van iGEM Leiden Floor Stel

Het iGEM-team Leiden 2019 v.l.n.r.: Maarten Lubbers, Steijn Beekman, Jonah Anderson, Tobias Fecker, Floor Stel, Alejandro Marquiegui, Jo-Anne Verschoor, Daniël Tan, Vera Williams, Daan van Tol, Melanie Ofman.

iGEM Leiden
Eerdere blogs van iGEM Leiden 2019: Blog 1. Geloof, dromen en sucherine?! Blog 2. Van inktviseiwit naar brandwondgenezing: een reis van ideeën
ReactiesReageer