Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Wat zeg je?!

Shai Barzilay via Flickr CC BY-NC 2.0

Tot vreugde van velen, inclusief mijzelf, is het festivalseizoen in volle gang! Voor het eerst ben ik hier niet alleen als bezoeker die van alle muziek geniet, maar ook als wetenschapper die zich bekommert om de mogelijk negatieve gevolgen van al het festivalgeweld.

11 september 2015

De afgelopen maanden ben ik namelijk langzamerhand betrokken geraakt bij een aantal projecten rondom ‘recreational noise’. Het begon allemaal met een uitnodiging van de Hanze Hogeschool om in mei een workshop te geven in het kader van de ‘Challenge Safe & Sound’. Het doel van deze driedaagse challenge was dat studenten van een aantal technische opleidingen wearables moesten ontwerpen die bij zouden dragen aan de preventie van gehoorschade onder jongeren als gevolg van luide muziek. De opdrachtgever van deze challenge was de GGD-Groningen.

Kirsten van den Bosch voor NEMO Kennislink

Onomkeerbaar
Het blijkt dat er ontzettend veel jongeren zijn die (onomkeerbare!) gehoorschade oplopen door (te) luide muziek in het uitgaansleven of door personal music devices. En ik moet eerlijk zeggen dat ik de muziek in de kroeg vaak ook erg hard vind staan, en na een avond stappen soms met een piep in m’n oren naar huis loop. Maar het is not-done om te vragen of het zachter mag, en het lijkt zo wel sociaal geaccepteerd om doof te worden.

Twee rapporten
Dit jaar zijn er twee rapporten uitgekomen over dit onderwerp. De eerste was van de World Health Organization en de tweede van de Nationale Hoorstichting in samenwerking met het Amsterdam Medisch Centrum.

Boosdoener
Uit onderzoek van de WHO blijkt dat wereldwijd 1.1 miljard jongeren risico lopen op gehoorschade, en dat meer dan 43 miljoen mensen tussen de 12 en 35 jaar al gehoorverlies hebben. De grootste boosdoener: (te) luide muziek. Bijna 50% van de mensen tussen 12-35 jaar luisteren naar te luide muziek door personal music devices en rond de 40% wordt blootgesteld aan schadelijke geluidsniveaus in het uitgaansleven (denk aan clubs en bars) en bijvoorbeeld bij sportevenementen.

Piep in je oor
Wat dichter bij huis: volgens onderzoek van het AMC kampt één op vier jongeren tussen de 12 en 25 jaar in Nederland met gehoorschade. Heb jij weleens een piep in je oor? Of moeite met het kunnen verstaan van een gesprek in een rumoerige ruimte? Hier kun je in 5 minuten online je gehoor testen.

Poll
Poll

Heb jij last van gehoorschade door (te) harde muziek?

Gehoorbescherming
Stel jij je gehoor op prijs? Wees dan zuinig op je oren! Blijf bijvoorbeeld niet te lang in luide omgevingen staan, maar geef je oren elk uur wat rust. Zet het volume van je mp3-speler zachter of draag gehoorbescherming wanneer je naar een festival of concert gaat. Bedenk je goed dat de gehoorschade die je oploopt onomkeerbaar is!

Volgende keer zal ik het hebben over een ander nadelig effect van al die luide muziek, namelijk geluidsoverlast bij omwonenden.

ReactiesReageer