Met een model van een embryo niet alleen het ontstaan van leven beter begrijpen, maar ook ziektes voorkomen. Waarom krijgt iemand een spier- of bloedziekte? Daar werken onderzoekers op dit moment aan. Redacteuren van NEMO Kennislink kijken mee. Wij brengen er de komende jaren verslag van uit en vinden het belangrijk dat jij een mening kan vormen over het onderzoek. Hoofdredacteur Robert Visscher licht toe.
Allemaal zijn we ooit piepklein begonnen. Door de bevruchting van een mannelijk zaadje en een vrouwelijke eicel ontstond er leven. Daaruit groeide uiteindelijk een embryo en leidde weer tot andere fases waardoor ik deze tekst kan schrijven en jullie in staat zijn het te lezen.
Wetenschappers werken nu aan soortgelijke embryo’s, maar dan heel anders gemaakt. Niet door de bevruchting van een mannelijk zaadje en vrouwelijke eicel, maar door uit stamcellen embryo-achtige structuren te maken. Wetenschappers hopen zo beter te begrijpen hoe leven ontstaat en hoe je ziektes geneest. Het is nieuw en spannend onderzoek, waar veel vragen aan kleven. Is dit nu echt leven en wat vinden we er eigenlijk van dat wetenschappers op deze manier modellen van embryo’s maken? En hoe werken ze hier aan in het lab?
Kritisch en oplossingsgericht
Daarover gaan wij als NEMO Kennislink de komende jaren verslag uitbrengen. Wij zitten daarbij zelf ook in een bijzondere situatie. We mogen namelijk over de schouders van de wetenschappers meekijken. Dat geeft onze redacteuren nieuwe mogelijkheden. Ze gaan berichten over welke beslissingen wetenschappers nemen en brengen zo het onderzoek zelf in kaart.
Maar we doen nog meer. We gaan verder dan alleen informeren. NEMO Kennislink is ook een luis in de pels. Wij schrijven over gevoeligheden rond het project, ethische kwesties, hoe onderzoekers hier zelf mee omgaan. We doen dit op een opbouwende, constructieve manier. Waarbij we kritisch het onderzoek volgen maar zelf ook op zoek gaan naar oplossingen.
En we gaan in gesprek met jou. We voeren dialogen met het publiek. Hoe kijk jij naar het onderzoek? Gaat dit over een klompje cellen of is dit een minimens? Moet dit beschermd worden, net als een echte embryo en zo ja hoe dan? Maakt het verschil of je alleen meer van leert of ernstige ziektes ermee kan genezen of voorkomen? Tijdens meerdere dialoogevents gaan we dit na. Ook dit maakt onderdeel uit van het onderzoek. We halen door de dialogen meningen, vragen en gevoelens van deelnemers op. Die waarden zijn belangrijk voor onderzoeker en bio-ethicus Nienke de Graeff (Leids Universitair Medisch Centrum). Zij bekijkt welke bescherming en waarden embryo-modellen moeten krijgen. Hoe kijken we hiernaar? Door de dialogen die wij organiseren dragen we bij aan het ethische onderzoek.
Dit spreekt ons als redactie aan. NEMO Kennislink richt zich als onafhankelijk, journalistiek platform op de grote veranderingen in de maatschappij. Wetenschap en technologie zijn onze beste gids om dit goed te begrijpen en daar schrijven we over. Tegelijkertijd is er ook onderzoek dat zo nieuw is, dat we meer willen doen dan daar alleen over berichten. Wij vinden het belangrijk dat jij daar een mening over vormt. Welke mening dat is willen we niet sturen. We maken dit nieuwe thema Embryo’s uit het lab daarom niet alleen als redactie en met wetenschappers maar ook met jou. Waarbij we de komende jaren de vragen die jij hebt en de mening die naar voren komt uit interactie met onze lezers via artikelen en dialogen ook weer teruggeven.