Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Waarom een studie psychobiologie zo interessant is

Pixabay CC0

Aan het eind van mijn middelbareschooltijd had ik geen duidelijk idee welk beroep ik later wilde. Dus richtte ik me op de keuze voor een bachelor-studie, in de hoop dat de rest van mijn loopbaan vanzelf duidelijk werd. Ik vertel je over mijn zoektocht naar een studie aan de hand van 5 vragen, waar jij misschien ook wel wat aan hebt!

17 maart 2022

Wat vind je leuk?

Als eerst is het belangrijk om te weten wat je leuk vindt. Dat is zeker niet altijd hetzelfde als de vakken waar je het beste in bent. Ik vond zelf biologie, scheikunde en aardrijkskunde hele leuke vakken. Toevallig haalde ik ook vaak wel goede cijfers hiervoor. Aan de andere kant was ik niet heel goed in wiskunde, terwijl ik dat wel een leuk vak vond. Het leek mij best tof om al die algebrapuzzels goed op te lossen, maar helaas haalde ik geen hele goede cijfers.

Tijdens mijn studie gaf ik bijlessen. Omdat ik zelf niet zo goed was in wiskunde, kon ik het uiteindelijk wel goed uitleggen aan leerlingen.

Pixabay CC0

Later tijdens mijn studie gaf ik bijlessen. Omdat ik dus zelf niet zo goed was in wiskunde, kon ik het uiteindelijk wel goed uitleggen aan leerlingen die dat ook hadden. Toen besefte ik dat het soms helemaal niet erg is om iets leuk te vinden en er niet heel goed in te zijn.

Mijn uiteindelijke studiekeuze was in de richting van biologie. Psychobiologie aan de universiteit van Amsterdam om precies te zijn. In die tijd was een boek vrij populair wat mijn interesse wekte. Het ging over hoe je gedrag verklaart aan de hand van de werking van de hersenen. Ook in het laatste jaar van biologie leerde ik iets meer over de hersenen en dat vond ik reuze interessant. De populaire wetenschappelijke literatuur of je schoolboeken schetsen best een aardig beeld van een bepaald onderwerp. Het is tijdens je studie dat je echt de diepte in gaat.

Wat zijn je opties?

De studies die je kan volgen zijn afhankelijk van je voorlopleiding (VWO/HAVO) en van je vakkenpakket. Ik begon mijn zoektocht destijds met een folder met alle bachelorstudies van Nederland. Folders zijn ouderwets, dus tegenwoordig vind je dat overzicht ook op deze site.

De studiekeuzesite is erg overzichtelijk en er zijn verschillende opties om te filteren. Keuzes maken vind ik vaak lastig, dus ik bekijk altijd eerst alle opties die ik heb. Met een VWO-studie en een Natuur en Gezondheid / Natuur en Techniek-profiel, was de enige universitaire studie die ik niet kon volgen Griekse en Latijnse Taal en Cultuur. Zelf schoot ik dus niet zo veel op met deze stap, maar het gaf me wel veel inzicht in al mijn opties!

Wat zijn je opties?

Pixabay CC0

Wat wil je (absoluut) niet?

Mijn keuzeproces ging verder met afstrepen. Ik vroeg mezelf af: wat vind ik echt niet interessant (genoeg) om een bachelorstudie van zo’n 3 jaar aan te besteden. Ik las alle namen van de studies door. Best een karwei. Maar hier komen de filters van de voorgenoemde website van te pas! Voor mij viel bijvoorbeeld de gehele studierichting “Economie en Bedrijf” bijvoorbeeld af. Als je andere voorkeuren hebt, zoals de plaats waar je de studie kan volgen, vink je dat ook makkelijk aan. Zo vallen er een heleboel opties af.

Welke opties blijven over?

Ik heb toen alle studies die ik enigszins interessant vond bijgehouden. In de eerste instantie door alleen naar de naam van de studie en de algemene omschrijving van de studie te kijken. Het kan zijn dat je dan nog steeds erg veel opties hebt. Dan vind je op de betreffende website meer informatie over de studie. Je klikt via de studiekeuze123-website makkelijk door om daar te komen. Stel dat jij al deze stappen ook hebt doorlopen, dan ben je hopelijk uitgekomen op een lijstje van ongeveer vijf studies.

Wat heb je nodig om je keuze te maken?

In deze fase van mijn zoektocht had ik nog maar drie keuzes over: psychobiologie, biologie of aardwetenschappen. De laatste lijkt een vreemde eend in de bijt, maar ik vond vulkanen, aardbevingen en gesteenten best interessant.

Hoe maak je dan uiteindelijk die keuze? Voor mij gaf de open dag de doorslag. In een mini-college leerde ik over hoe je lichaam geluiden verwerkt en hoe je hersenen die informatie opslaan in het geheugen. Van een geluidsgolf in je oor tot een gevoel van herkenning van een liedje op de radio bijvoorbeeld. Het menselijk gedrag verklaren aan de hand van de biologie van de hersenen interesseerde me toch echt het meest.

Verder is het goed om je af te vragen wat je nog meer wil weten om de keuze te maken. Om bijvoorbeeld echt een goed gevoel te krijgen van hoe het is om de studie te doen, kan je soms ook een meeloopdag regelen. Dan loop je letterlijk de hele dag mee met een eerstejaars-student en hoor je ook echt hoe het is om de studie te doen. Dat is soms net iets anders dan de ervaringen die je op de website leest. En als je uiteindelijke keuze afhangt van de keuze voor een stad, kan je ook altijd via je contacten iemand spreken die daar ervaringen heeft. Of je gaat eens met diegene mee om te kijken.

Laatste tip: doe vooral wat je leuk vindt

Dit is eigenlijk een tip die mijn vader me gaf bij elke schoolgerelateerde keuze. Of het nou gaat om je vakkenpakket, je studiekeuze, je vervolgopleiding of je werk. Het klinkt misschien makkelijk, maar als je doet wat je leuk vindt, komt het wel goed! Ik ben me ook zeker bewust van een bepaalde prestatiedruk die je misschien kan voelen om direct de goede keuze te maken en die ook zo goed mogelijk af te ronden. Maar het is goed om te weten dat de keuze die je nu maakt, niet bepaalt waar je uiteindelijk terechtkomt. Als je een master wil volgen in een andere studierichting, zijn er pre-masters. Wil je werken in een veld waar je niet voor bent opgeleid, dan zijn er soms traineeships. Een keuze hoeft niet allesbepalend te zijn. Het volgen van je nieuwsgierigheid en interesses brengen je vanzelf waar je thuishoort. Veel succes met je studiekeuze!

ReactiesReageer