Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

'Vrijwillig' informatie delen

Wouter Meulemans voor NEMO Kennislink

Na de zomer grotendeels doorgewerkt te hebben, werd het nu toch wel eens tijd voor vakantie. Maar lang stilzitten was er niet bij…

8 oktober 2014

Afgelopen week ben ik namelijk alweer op conferentie geweest. Zoals andere Faces of Science ook al hebben aangegeven, is dit een leuke bijkomstigheid van onderzoek doen. Voor mij was de bestemming Wenen, ik ging er de laatste resultaten van mijn onderzoek presenteren.

Mijn foto van Wenen is uiteraard die van het metro-netwerk! (Als onderdeel van mijn ‘beroepsdeformatie’, zie ook deze blog.)

Wouter Meulemans voor NEMO Kennislink

Vrijwillig
Het leuke van zo’n conferentie is dat je met allerlei dingen geconfronteerd wordt, waar je anders misschien niet direct bij stil staat. Het verbreedt je horizon, zorgt voor nieuwe ideeën en je ontmoet andere onderzoekers waar je mee samen kunt werken. Eén van de vele presentaties ging over volunteered geographic information (vrijwillig gegeven geografische informatie). Dit gaat bijvoorbeeld om Twitter-gegevens waarbij aan je tweet je GPS-locatie is gekoppeld. Of dat je locatie gekoppeld wordt aan foto’s op sites zoals Flickr en bijdragen aan openstreetmap.org. Dit soort gegevens wordt soms voor onderzoek gebruikt, om patronen te vinden. Het is relatief makkelijk om eraan te komen, omdat het allemaal open op internet staat.

Zaklamp-app
De presentatie ging erover hoe ‘vrijwillig’ dergelijke informatie nu daadwerkelijk is. Ben je je er wel van bewust dat je locatie bij een tweet kan worden opgeslagen? Voor sommige services is je locatie vereist, denk bijvoorbeeld aan navigatie. Maar de spreker gaf ook een voorbeeld van een zaklamp-app die doodleuk om je locatie vraagt. Waarom is dit nodig? In mijn eigen onderzoek heb ik niet te maken met dit soort gegevens, maar het zet je toch aan het denken.

ReactiesReageer