Vragenboeken zijn populair om kinderen van alles te vertellen over de wereld om ons heen. ‘Waarom voel ik niet dat de aarde draait?’ past goed in dat genre. Maar de vragen komen soms wat geforceerd over.
Voor nieuwsgierige kinderen (en welk kind is dat nou niet?) zijn er legio boeken beschikbaar die antwoord geven op allerlei vragen. Aan die stapel kunnen we nu ook ‘Waarom voel ik niet dat de aarde draait?’ (een briljante vraag overigens) van James Doyle en Claire Goble toevoegen. Ook dit boek gaat uit van vragen die kinderen stellen en de vragen zijn samengevoegd in verschillende thema’s zoals ‘bomen en bossen’, ‘weer en elektriciteit’ of ‘slapen en hersenen’. Per thema worden drie tot vier vragen uitgewerkt.
Het boek is mooi vormgegeven en doet denken aan een vergeeld plakboek met plaatjes uit oude kinderboeken, historische foto’s, schetsachtige tekeningetjes, afbeeldingen van kunstwerken en typografie alsof iemand snel nog wat in de kantlijn erbij heeft gezet. Klassieke kindervragen zoals ‘Waarom is de zee blauw?’ en ‘Waarom moet ik me wassen?’ en natuurlijk de titelvraag komen aan bod.
Toch zijn er ook minder geloofwaardige vragen. ‘Kan een wetenschapper ook kunstenaar zijn’ en ‘Kan voeding mijn lichaam veranderen?’ geven de indruk dat de schrijver vooral zelf hier heel graag iets over wilde vertellen. Maar gelukkig staan er ook meer originele vragen in, zoals ‘Op wie oefenen chirurgen?’, ‘Komen er nieuwe bergen bij?’ en de favoriete vraag van de thuislezer (8 jaar): ‘Waarom heet een muis een muis?’ De antwoorden zijn allemaal te vinden in dit vrolijke boek.