Naar de content

Voorspel en win je EK-voetbalpool

Doelbewust: vier tips voor het invullen

Freepik

Weet jij niet hoe je die EK-voetbalpool op kantoor moet invullen? Of wil je dit keer eens de hoofdprijs winnen in plaats van de poedelprijs? Houd dan deze tips in gedachten.

5 juni 2024

Voetbal is, net als de koers op de beurs, moeilijk te voorspellen. Toch wagen veel mensen zich eraan in aanloop naar het EK voetbal in Duitsland, dat 14 juni van start gaat. Hoe kun je een EK-pool van je kantoor, vriendengroep of familie het beste invullen? We vragen het aan de Zweedse onderzoeker en voetbalprofessor Patric Andersson.

De bijnaam ‘voetbalprofessor’ kreeg Andersson, universitair hoofddocent economische psychologie aan de Stockholm School of Economics, na het verschijnen van zijn boek ‘Myths and facts about football’ in 2008. Hij begon met zijn ‘voetbalonderzoek’ voor het WK van 2002 (Zuid-Korea en Japan). Hieruit bleek dat mensen met weinig voetbalkennis ongeveer net zo goed uitslagen voorspelden als voetbalexperts. Opvallend genoeg is hij inmiddels een beetje uitgekeken op de sport, mede door supportersgeweld – geef hem maar golf, waar de eerste hooligan nog geboren moet worden. Desondanks heeft hij uitstekende tips over hoe je het beste voetbaluitslagen kan voorspellen en die EK-pool kunt winnen.

Tip 1: Volg je intuïtie en negeer je voetbalkennis

Juist omdat voetbal moeilijk te voorspellen is, moet je het jezelf niet te moeilijk maken. De gouden tip van Andersson: volg je intuïtie en negeer je eigen kennis. Mensen met weinig voetbalkennis voorspellen uitslagen ongeveer net zo goed als voetbalexperts. Dat bleek uit de studie die Andersson deed in aanloop naar het WK van 2002. Voor het WK van 2018 deed hij dat onderzoek nog eens (dunnetjes) over. Dertig van Anderssons studenten (wel en geen voetbalkenners) voorspelden de uitslagen. Wat bleek? Zijn studentensteekproef scoorde beter dan een grote investeringsbank. “En dat terwijl die bank allerlei geavanceerde technieken als AI, machine learning en voorspelmodellen had gebruikt”, aldus Andersson. “Ik vond het enorm grappig dat mijn arme studenten wonnen van de artillerie van een rijke investeringsbank. Uit mijn onderzoeken uit 2002 en 2018 blijkt dat intuïtie en heuristieken (een mentaal proces om snel beslissingen te nemen, red.) betere voorspellers zijn dan veronderstelde voetbalkennis.”

Tip 2: Vertrouw op de wereldranglijst en wedkantoren

Weet je niet of er lucht of zand in een bal zit en vertrouw je daardoor in het geheel niet op je intuïtie? Dan is er nog een ander trucje. Je kan je EK-pool invullen op basis van de wereldranglijst van de FIFA of de odds (kansberekeningen) van de wedkantoren. “Dit zijn beide behoorlijk veilige methoden, waarbij de informatie van de wedkantoren waarschijnlijk iets nauwkeuriger is”, zegt Andersson. “Die odds worden continu bijgewerkt, bijvoorbeeld wanneer een selectie verandert of een sleutelspeler zich blesseert. Een ranglijst is daarentegen vaak gebaseerd op oude resultaten.”

Tip 3: Doe niet te excentriek

Wil jij de meeste kans maken op de winst en het recht om daar tot het volgende grote voetbaltoernooi over op te scheppen? Doe dan niet te gek. Een uitslag van 1-0 voorspellen is misschien saaier dan 4-3, maar vaak wel beter. 1-0 is namelijk de meest voorkomende uitslag op de laatste WK’s (1998 tot en met 2018), aldus onderzoek van de bekende sportvoorspelwebsite Scorito. Volgens de Belgische nieuwssite Business AM geldt dat ook voor EK’s (onderzoek van 1980 tot en met 2016). “We moeten vermijden te excentriek te willen zijn”, stelt Andersson. “Voorspel normaal, met normale uitslagen en doorsnee favorieten. Als je vreemd voorspelt, is de kans groot dat je straks voor gek staat.”

Tip 4: Overschat Oranje niet

Volg je intuïtie, niet je emotie. “Ik zeg niet dat alle emoties slecht zijn, maar besef dat ze je bevooroordeeld maken”, aldus Andersson. “Als Engeland tegen Nederland speelt, dan zullen de voorspellingen van Engelsen positiever zijn voor het Engelse team dan gemiddeld in de rest van de wereld.” Omgekeerd geldt dat dus ook: overschat het Nederlands elftal niet. Oranje staat slechts zevende op de wereldranglijst en onlangs toonde zelfs aanvoerder Virgil van Dijk zich voorzichtig. Andersson vindt zo’n niet-overmoedige houding verstandig. “Door een landvooroordeel of -voorkeur schat je kansen onrealistischer in.”