Als we zouden stoppen met veeteelt, zijn we dan in één klap van het stikstofprobleem af? Stikstofexpert Jan Willem Erisman geeft antwoord.
Soorten als brandnetel, braam en gras gaan er harder van groeien en verdringen andere planten, waardoor ook insecten, vogels en vlinders wegblijven. Waar het over gaat? Stikstof. Nederlandse natuurgebieden hebben er last van. Er slaat te veel stikstof neer vanuit de lucht in de natuur, waardoor in gebieden als de Veluwe de biodiversiteit hard is terug gelopen.
De schadelijke stikstofverbindingen waar het om gaat zijn ammoniak en stikstofoxiden. Ammoniak komt vrij uit de mest van kippen, koeien en varkens in de veehouderij. Stikstofoxiden zijn afkomstig uit het verkeer en de industrie, via de verbranding van fossiele brandstoffen.
Om de druk op natuurgebieden niet verder op te laten lopen, is er in Nederland weinig ruimte voor activiteiten waarbij stikstof vrijkomt. Woningbouw loopt vertraging op, festivals moeten eerst een natuurvergunning zien te krijgen. Wat nou als we in Nederland stoppen met de veehouderij? Jan Willem Erisman, hoogleraar milieu en duurzaamheid aan de Universiteit Leiden onderzoekt hoe ons land eruit zou kunnen zien als we alleen nog plantaardig voedsel produceren en consumeren. Vijf vragen over de stikstofcrisis in een veganistisch Nederland.