Met ruimtemissies gaan we de komende jaren duizenden planeten ontdekken. Wat leren we van die overvloed aan nieuwe werelden? En zijn we in staat binnenkort misschien een teken van leven te vinden? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over exoplaneten.
Is de aarde uniek? Het universum lacht om die suggestie. Onderzoek laat zien dat er waarschijnlijk veel meer aardes zijn. Natuurlijk niet exact dezelfde planeet met exact hetzelfde leven, maar in ieder geval werelden met een vast oppervlak, een atmosfeer en misschien wel een complexe chemische oersoep waaruit ooit leven kroop.
Sinds de jaren negentig zijn er met steeds betere observatoria ruim vijfduizend zogenoemde exoplaneten ontdekt. Dat zijn planeten die rondom andere sterren dan de zon draaien. De komende jaren komt daar dankzij nieuwe ruimtemissies een veelvoud aan nieuwe werelden bij. Dat vormt een ware goudmijn voor planeetonderzoekers als Michiel Min van onderzoeksinstituut SRON, die proberen te ontdekken hoe bijzonder onze planeet en ons zonnestelsel zijn. NEMO Kennislink stelt vijf vragen aan Min over zijn onderzoek en de kans dat we misschien binnenkort sporen van leven in het heelal vinden.
h3(#exoplaneten_vraag1).
Lees meer: