Nederland is in de ban van een griepepidemie. Wat is de griep precies? En welke virussen gaan er nog meer rond? NEMO Kennislink zocht het uit.
Halflege schoolklassen, ziekgemelde collega's en drukte in de ziekenhuizen: sinds de week van 13 januari heerst in Nederland officieel een griepepidemie. Dat betekent dat van iedere honderdduizend inwoners er minstens 52 mensen met griepachtige verschijnselen naar de huisarts gaan. In de week van 27 januari waren er maar liefst 118 zieken per honderdduizend inwoners, meldde onderzoeksinstituut Nivel, dat de griepcijfers in de gaten houdt. Dat zijn in totaal meer dan 21 duizend zieken.
Deskundigen maken zich zorgen: de ziekenhuizen liggen al vol en we zijn nog niet eens op de helft - een gemiddelde griepepidemie duurt namelijk al gauw 8 tot 10 weken, en soms zelfs veel langer. Dit jaar zijn meer mensen ziek dan in de afgelopen jaren. Toch is het nog niet zo erg als begin 2018. Toen meldden rond de 170 mensen per honderdduizend inwoners zich met griepverschijnselen bij de huisarts.
Ook de hoofdredacteur van NEMO Kennislink moest eraan geloven: voor de tweede keer in korte tijd kroop hij onder de wol. Kan dat eigenlijk, twee keer achter elkaar de griep krijgen? Wat zegt dat over je weerstand? En wat heerst er nog meer? We gingen te rade bij Geert Groeneveld, internist acute geneeskunde en infectioloog in het LUMC.