Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Vijf lessen die ik van samenwerken heb geleerd

twee mensen geven elkaar een boks met blauwe plastic labhandschoenen aan op een gele achtergrond
twee mensen geven elkaar een boks met blauwe plastic labhandschoenen aan op een gele achtergrond
Freepik

Tijdens mijn onderzoek werk ik veel samen met veel mensen van verschillende universiteiten. Deze vijf lessen leerde ik, en geef ik aan jou mee!

2 augustus 2024

Jij kent het waarschijnlijk ook wel: bij veel opdrachten werk je samen met groepsgenoten. Niet altijd leuk als je niet met je beste vrienden mag samenwerken, wel altijd ontzettend leerzaam! Tijdens mijn onderzoek ben ik samenwerken enorm gaan waarderen, en ik leer er continu van. Welke vijf lessen ik tot nu toe heb geleerd? Je leest erover in deze blog!

Vijf lessen

Problemen die je zelf ervaart, zijn er waarschijnlijk ook bij anderen

Je komt zelf vaak problemen tegen in je onderzoek. Waarom werkt deze opstelling niet? Wat heb ik fout gedaan in het ontwerp? Hoe analyseer ik deze meting? Waarom laat mijn meting onverklaarbare fenomenen zien? Anderen zijn waarschijnlijk ook tegen een deel van deze problemen aangelopen en kunnen je weer verder op gang helpen. Ik zag bijvoorbeeld iets vreemds in mijn meting, en ik had geen idee waar het vandaan kwam. Toen ik er casual over begon tegen een collega uit Duitsland, kon hij mij vertellen dat hij precies hetzelfde zag. Zo konden we er samen over nadenken, en had ik empathie voor hem, omdat hij dezelfde struggles ervaarde.

Door krachten te bundelen, kom je veel verder

Ik werk veel samen met de Technische Universiteit Eindhoven. Zij groeien de nanodraden waar ik nano-apparaatjes van maak (zie ook deze blog). Zij maken ook van dit soort apparaatjes, en zo hebben we een leuke samenwerking waarbij we op allerlei aspecten samen aan de slag kunnen. Als we het hele proces allebei afzonderlijk hadden moeten doen, waren we lang niet half zo ver gekomen. In dit geval geldt dus echt: 1 + 1 = 3.

Femke Witmans op bezoek bij de TU Eindhoven, zittend vlakbij de rode letters met TUE voor het universiteitsgebouw

Ik op bezoek bij de TU Eindhoven.

Femke Witmans voor NEMO Kennislink

Wetenschappers waarderen samenwerking meer dan concurrentie

Dit kom ik vooral tegen op conferenties. Op een conferentie wordt er veel werk gepresenteerd in de vorm van posters en presentaties. Veelal is dat werk nog niet gepubliceerd, en zou je dus misschien wel bang kunnen zijn voor concurrentie. Wat nou als iemand anders ook met jouw idee een onderzoek start? Maar eigenlijk gebeurt dat niet! Sterker nog, vragen die andere onderzoekers stellen gaan altijd over het verbeteren van het onderzoek, en om er met iedereen achter te komen hoe een fenomeen precies in elkaar steekt. Hieruit komen soms ook nieuwe samenwerkingen voort: dat vind ik nou echt mooi!

Samenwerken vergt geduld en duidelijke afspraken

Oké, samenwerken is niet altijd gemakkelijk. Vooral voor het samenwerken met onderzoekers van andere universiteiten zijn duidelijke afspraken nodig. Je komt elkaar niet elke dag tegen waardoor je niet laagdrempelig met elkaar de laatste resultaten kan bespreken. Hier moet je de tijd voor nemen en duidelijke afspraken maken wat jullie bereikt willen hebben de volgende keer dat je elkaar spreekt.

Femke Witmans lacht terwijl ze op een stoel zit in haar lab op de TU Twente

Het lab bij ons is eigenlijk wel heel gaaf!

Femke Witmans voor NEMO Kennislink

De manier van werken op verschillende universiteiten is anders

Ik vind het heel leerzaam om te zien dat er op iedere universiteit anders wordt gewerkt. Er zijn bijvoorbeeld andere recepten voor het maken van nano-apparaatjes en andere gebruiken voor het analyseren van data. Hierdoor kom je tot nieuwe inzichten, bijvoorbeeld hoe je een proces eenvoudiger kunt maken of verbetert. Soms geeft het juist ook extra waardering van wat je zelf hebt. Ik ben bijvoorbeeld onze laboratoria enorm gaan waarderen door ook op andere universiteiten rond te kijken. Toen realiseerde ik me hoe gaaf het lab eigenlijk bij ons is!