Vraagt u zich ook weleens af welke objecten er op de schilderijen in het Rijksmuseum staan? ‘Vogels’, zo luidt vaak de weinig concrete omschrijving op de informatie bij een schilderij over – jawel, je raadt het al – vogels, eventueel nog gevolgd door de naam van de schilder. Een slim computerprogramma zorgt dat experts hun kennis aan schilderijen kunnen toevoegen.
‘Arend en andere vogels’, zo luidt de omschrijving bij een werk dat prentenmaker Pieter Schenk tussen 1675 en 1711 maakte. Waarschijnlijk had de curator geen idee welke zes andere vogels op het kunstwerk afgebeeld staan. Dit soort metadata over schilderijen en prenten is vaak beperkt. Dat geldt ook voor informatie in omschrijvingen van vazen, kleding, beeldhouwwerken en andere kunstvoorwerpen. Samen met verschillende wetenschappers ontwikkelde het Rijksmuseum daarom een speciale tool.
De Accurator is gericht op het verbeteren van het beschrijvingsproces voor digitale collecties. Bij een themadag voor vogelspotters in oktober 2015 werden met behulp van de Accurator al diverse vogels geïdentificeerd. Reden voor het Rijksmuseum om samen met Modemuze, een platform voor liefhebbers van mode en kostuums in Nederland, een vergelijkbare dag te organiseren voor specialisten en liefhebbers van mode en kostuums.
Wetenschapster Lora Aroyo, universitair docent Intelligent Information Systems, en betrokken bij het project, geeft een uitleg.