Keuzestress is een goede vriend van mij. Als ik een nieuw mobieltje nodig heb, doe ik dagen over het kiezen van de beste optie. Een studie was nog een treetje hoger. Uiteindelijk werd het luchtvaart- en ruimtevaarttechniek. Ik geef je vijf redenen waarom ik uiteindelijk blij met mijn keuze ben.
Ik vond het altijd leuk om creatief bezig te zijn: tekenen en handvaardigheid waren altijd mijn favoriete vakken op de middelbare school. Maar betavakken als natuurkunde en biologie lagen mij ook goed. Dit zorgde voor studiekeuzestress: aan de ene kant leek iets als architectuur mij leuk. Op vakantie in Barcelona stond ik heel lang naar allerlei gebouwen te kijken, en was ik helemaal weg van hoe de Sagrada Família er van binnen uitzag. Aan de andere kant fascineerde dingen als ruimtevaart en natuurkunde mij ook altijd. Toen ik als kind op klokhuis zag hoe natuurkundigen een kikker lieten zweven in een magnetisch veld wilde ik natuurkundige worden!
Voordat ik je uit ga leggen waarom ik uiteindelijk voor luchtvaart- en ruimtevaarttechniek koos, wil ik je 1 tip geven: ga naar de meeloopdagen, en praat vooral met de studenten! Dit is de beste manier om een beter idee te krijgen van de universiteit en wat je van de vakken kan verwachten. En ook niet onbelangrijk, hoe de stad is.
Uitdagend…
Ik was na de middelbare school toe aan een uitdaging. En dat was mijn studie zeker, vliegtuigen en satellieten ontwerp je natuurkijk niet zomaar! Bij luchtvaart- en ruimtevaarttechniek krijg je veel wiskunde, je krijgt veel sterkteleer (berekenen hoe sterk een constructie is), en leert bijvoorbeeld berekeningen te maken hoe lucht om een vleugel heen stroomt.
…maar ook praktisch
Het leuke aan een technische studie is dat je naast veel ingewikkelde theorie ook wat praktische ervaring opdoet. Voor een groepsproject in het eerste jaar van mijn studie maakten we bijvoorbeeld een wing box: een structureel onderdeel van vliegtuigvleugels, dat uiteindelijk het halve gewicht van een vliegtuig moet dragen. Deze ontwierpen en bouwden we zelf, en moesten we na afloop testen om te kijken of we correct konden voorspellen wanneer het zou breken. Het voelt enorm goed als blijkt dat de theorie uiteindelijk overeenkomt met de werkelijkheid!
Leuke hands-on activiteiten naast de studie
Een technische studie maakt de weg vrij voor allerlei leuke activiteiten naast je studie. Ik zat zelf een jaar bij DARE, waar we een kleine raket bouwden die we mochten afvuren op het militair terrein bij ‘t Harde. Na mijn bachelor werkte ik een jaar aan een elektrische raceauto bij Formula Student Team Delft.
Hier hielp ik mee met de constructie van het chassis (‘de body’) van de auto. Ook hier leer je weer theorie in praktijk brengen, er is geen leukere manier om te zien dat wat je leert daadwerkelijk gebruikt kan worden!
De creatieve kant
Zoals ik al zei is creativiteit erg belangrijk voor me. Hoewel de meeste mensen een betastudie misschien niet zo snel als ‘creatief’ zien, ben ik toch op mijn plek terecht gekomen. Creativiteit draait namelijk om het combineren van elementen die al bestaan, tot iets nieuws. Als je schildert, raak je vaak geinspireerd door bepaalde kunstenaars, en technieken en elementen die je bij die kunstenaars ziet. Dat combineer je tot iets nieuws: je eigen schilderij.
In de wetenschap gaat het ook zo! Wanneer je een wetenschappelijk artikel leest, zie je hoe wetenschappers een probleem aanpakken, en welke technieken ze hiervoor gebruiken. Het is heel inspirerend als je bepaalde elementen van hun onderzoek voor je eigen onderzoeksprobleem kan gebruiken!
De grenzen opzoeken
Ik ben erg blij met mijn studiekeuze, omdat je er uiteindelijk ook veel kanten mee op kan. Ik doe nu onderzoek naar plastics in de oceanen. Best wat anders dan vliegtuigen en ruimtevaart. Maar uiteindelijk zijn het dezelfde natuurwetten die de stroming van lucht en water (de oceanen) bepalen. Vorig jaar kon ik voor mijn onderzoek met een schip mee naar het midden van de Atlantische Oceaan.
Hoewel ik uiteindelijk niks meer met ruimtevaarttechniek doe, was ik op dat moment waarschijnlijk net zo ver weg van de bewoonde wereld als de astronauten op het International Space Station. En ook op de aarde en in de zee valt nog van alles te ontdekken!