In de dagen voor kerst komt KRO-NCRV met een nieuwe spelshow: ‘Dokters vs Internet’. De bedoeling is om een juiste diagnose te stellen bij echte patiënten. Het team van de dokters doet dit aan de hand van parate kennis en ervaring. Het team van de leken mag gedurende het spel gebruik maken van internet. Wie scoort het beste?
Het idee van de spelshow is zo gek nog niet. Acht op de tien Nederlanders zoekt tegenwoordig eerst op internet naar zijn of haar klachten. Bijvoorbeeld om goed beslagen ten ijs te komen bij een afspraak met de dokter. Op zich vrij logisch, maar in tweederde van de gevallen geeft internet de verkeerde diagnose, zo stelt presentatrice Anita Witzier bij aanvang van de quiz. Bovendien kun je met algemene symptomen na een paar klikken al terechtkomen bij ernstige zeldzame aandoeningen. Dit veroorzaakt onnodig onrust bij patiënten.
Spreekkamers
‘Dokters vs Internet’ wordt gespeeld over drie rondes en eindigt met een finale. De eerste en derde ronde verlopen vergelijkbaar. Een patiënt komt de studio inlopen en vertelt kort iets over zichzelf. Daarna trekken de teams zich terug in hun spreekkamer voor een eerste overleg. Tijdens dat overleg komt de patiënt tweemaal langs, waarvan één keer met een extra aanwijzing. Gedurende die bezoekjes mogen de teams een minuut lang gesloten vragen stellen aan de patiënt. Deze mag alleen met ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden. Als de tijd om is, komen de teams terug met een diagnose.
De tweede ronde wijkt iets af. Hier moet steeds één lid van het team een taak uitvoeren. Dus één teamlid luistert naar de introductie van de patiënt, een ander bekijkt de extra aanwijzing en een derde stelt namens het team vragen aan de patiënt. In deze ronde kunnen beide teams ook profiteren van elkaars vragen, omdat de beantwoording niet plaats vindt in afgesloten spreekkamers.
Beperkte informatie
Ik heb twee afleveringen bekeken en het valt me op dat de dokters en de leken na deze spelrondes redelijk gelijk opgaan, steeds met een kleine voorsprong voor de dokters. In de finale wordt het echt spannend, want dan moeten de teams binnen een minuut met beperkte informatie een keuze maken uit drie mogelijke diagnoses. Hier maken de dokters het verschil, want zij kiezen over het algemeen veel beter dan de leken.
‘Dokters vs Internet’ is een grappig spelletje. Natuurlijk omdat je zelf probeert mee te denken en ook op zoek gaat naar de juiste diagnose. Maar zelfs als je liever alleen maar kijkt, kun je er wat van leren. Na iedere ronde volgt een animatie waarin de correcte diagnose eenvoudig en op een leuke manier wordt uitgelegd.
Lichamelijk onderzoek
Toch is de spelshow niet erg realistisch. Er komen alleen patiënten die hun eigen diagnose al kennen en er ook veel informatie over kunnen geven. Dat maakt het voor de teams makkelijker om in de goede richting te gaan zoeken. Normaal gesproken krijgen artsen te maken met mensen die nog helemaal geen diagnose hebben en die misschien onvolledige of tegenstrijdige informatie geven. Dan zal het vinden van een juiste diagnose heel wat lastiger zijn.
Daar staat dan weer tegenover dat dokters in de dagelijkse praktijk meer tijd hebben om vragen te stellen, zich niet hoeven te beperken tot gesloten vragen en ook lichamelijk onderzoek kunnen doen bij hun patiënten. Dat laatste aspect ontbreekt in ‘Dokters vs Internet’ helemaal.
Wat is nou verstandig, wel of niet op internet zoeken naar je klachten? Dat is de vraag waar de spelshow op gebaseerd is, maar daar komt geen eenduidig antwoord op. Witzier sluit de show af met de woorden: zoeken kan geen kwaad, maar doe het wel op de goede plekken. En voor de beste remedie: go see the doctor.