Op onze aardbol komen een kleine negen miljoen verschillende soorten wezens voor, van bacteriën en fruitvliegjes tot walvissen en mammoetbomen. Al die organismen zijn het gevolg van evolutie, een langdurig proces waarbij ze zich steeds aanpassen. Maar welke van die negen miljoen organismen zijn succesvol op de lange termijn? Wie blijft bestaan en wie bewandelt het verkeerde pad in het evolutionaire doolhof?
Evolutie is geen uitgedachte route met een doel, maar een redelijk willekeurig proces. Juist door die willekeur zou je kunnen zeggen dat evolutie geen succes of mislukking kent, want er zit immers geen plan achter. Toch zien we in de geschiedenis dat sommige wezens al miljoenen jaren op deze aardbol voorkomen, terwijl andere vrij snel uitstierven. Ook komen sommige organismen in grote aantallen of verspreid over de wereld voor, terwijl andere een geïsoleerd, klein clubje vormen. Sommige aanpassingen hebben dus meer succes dan andere.
Regelmatig zijn ‘mislukkingen’ in de evolutie het gevolg van aanpassingen bij levende wezens die op korte termijn voordelig zijn, maar op de lange termijn problemen veroorzaken. Welke van de nu op aarde levende organismen bewandelen een doodlopende weg? En wie racet er over de evolutionaire snelweg?
Snelwegen
Doodlopende wegen
Voorspellen
Sommige routes in het evolutionaire doolhof lijken dus succesvoller dan andere. Wetenschappers proberen al vele jaren het evolutionaire pad te voorspellen. Dat wordt steeds belangrijker nu het klimaat verandert en soorten zich gedwongen moeten aanpassen of zullen uitsterven. Onderzoekers gebruiken daarvoor kennis over doodlopende routes, experimenten en informatie uit het DNA van organismen. Op basis daarvan kunnen we bijvoorbeeld gerichte fokprogramma’s opzetten.
Toch zijn die voorspellingen voorlopig nog onzeker. Dat komt doordat omgevingsfactoren, zoals temperatuur, droogte en het aantal roofdieren, moeilijk zijn te voorspellen, zelfs met de hulp van computers, en juist die factoren hebben een grote invloed op de evolutie. Hoewel koalaberen, pauwen en korstmossen een lastige evolutionaire weg bewandelen, wil dat dus niet direct zeggen dat we binnenkort al afscheid van ze moeten nemen. En vergeet niet dat evolutie ook tot veel nieuwe soorten leidt. Wie weet welke prachtige, succesvolle organismen er over een paar miljoen jaar op aarde leven.