Koffie met Albert, Isaac of Marie
Stel dat je koffie kon drinken met een van de grootste natuurkundigen ooit, zoals Albert Einstein of Niels Bohr. Hoe zou dat zijn? Dat heeft Kennislink zich geprobeerd voor te stellen. We deden _alsof_ we ze konden spreken. Een ‘fictief interview’ dus, met acht beroemde overleden geleerden. Zo zie je niet alleen wat ze betekenden voor de natuurkunde, maar ook wat voor personen het waren. Maak kennis met ze in deze slideshow, met elke week een nieuw interview. Zou jij ook iets aan ze willen vragen? Laat het ons weten: je kunt er namelijk "iets mee winnen!":https://www.nemokennislink.nl/publicaties/prijsvraag-wat-vraag-je-een-knappe-kop
Laura Muns
Het genie
Volgens velen is hij de grootste natuurkundige ooit. Met slechts een pen, papier en zijn gedachte-experimenten ontwierp Albert Einstein een radicaal nieuw beeld van onze wereld. Einstein werd de eerste wetenschappelijke 'superster'. Een briljant en eigenzinnig genie, maar ook een man met humor en een uitgesproken politieke voorkeur. "Lees het interview met Albert Einstein":https://www.nemokennislink.nl/publicaties/albert-einstein-het-genie, inclusief de twee winnende lezersvragen van onze "prijsvraag":https://www.nemokennislink.nl/publicaties/prijsvraag-wat-vraag-je-een-knappe-kop!
Flickr / G. Coakley & Wikimedia Commons
De veelzijdige
Christiaan Huygens was één van Nederlands grootste geleerden, zo niet de allergrootste. Veelzijdigheid was zijn talent. Of het nu de uitvinding was van het slingeruurwerk, de ontdekking van de ringen van Saturnus of de golftheorie van licht: vrijwel geen gebied in de zeventiende eeuwse wetenschap bleef zonder ontdekking van Huygens. Kennislink had een ‘fictief interview’ met de beroemde Nederlander. "Lees het interview met Christiaan Huygens":https://www.nemokennislink.nl/publicaties/christiaan-huygens-de-veelzijdige, inclusief de winnende lezersvraag van onze "prijsvraag":https://www.nemokennislink.nl/publicaties/prijsvraag-wat-vraag-je-een-knappe-kop!
NASA/ESA & Wikimedia Commons
De pionier
Niels Bohr staat bekend als een van de pioniers van een bijzonder deelgebied van de natuurkunde, namelijk de quantummechanica. De onvermoeibare Deen bezat een ongekend doorzettingsvermogen en een zeer scherpe en levendige geest, zowel op wetenschappelijk als op politiek gebied. Kennislink deed een ‘fictief interview’ met de invloedrijke denker uit Kopenhagen. "Lees het interview met Niels Bohr":https://www.nemokennislink.nl/publicaties/interview-met-niels-bohr of stel zelf een vraag en "win er nog iets mee ook":https://www.nemokennislink.nl/publicaties/prijsvraag-wat-vraag-je-een-knappe-kop!
Wikimedia Commons
De ontdekker
Marie Skłodowska-Curie deed samen met haar echtgenoot Pierre Curie als eerste systematisch onderzoek naar radioactiviteit en ontdekte aan de hand van het verschijnsel twee nieuwe chemische elementen. Kennislink deed een ‘fictief interview’ met de ijverige, maar publiciteitsschuwe wetenschapster uit Polen. Lees het interview met "Marie Curie":https://www.nemokennislink.nl/publicaties/interview-marie-curie of stel zelf een vraag en "win er nog iets mee ook":https://www.nemokennislink.nl/publicaties/prijsvraag-wat-vraag-je-een-knappe-kop!
Wikimedia Commons
De ruziemaker
Zelden was een revolutie in de natuurkunde zo groot als toen Isaac Newton zijn wetten van beweging en zwaartekracht presenteerde. Zijn werk was briljant, maar als persoon was Newton excentriek en had hij een paar flinke conflicten. En: hij deed in het geheim aan alchemie en ketterij. Lees het interview met "Isaac Newton":https://www.nemokennislink.nl/publicaties/isaac-newton, inclusief de winnende lezersvraag van onze "prijsvraag":https://www.nemokennislink.nl/publicaties/prijsvraag-wat-vraag-je-een-knappe-kop!
Flickr / O. Sitbon & Wikimedia Commons
De vasthoudende
Galileo Galilei was een van de belangrijkste wegbereiders van de Wetenschappelijke Revolutie. Dankzij zijn ontdekkingen met de telescoop zorgde Galilei dat het middeleeuwse wereldbeeld op losse schroeven kwam te staan. Hij mobiliseerde de publieke opinie voor zijn zaak. Maar zijn felle en soms ontactische optreden zorgde dat hij uiteindelijk frontaal botste met de katholieke inquisitie. Lees het interview met "Galileo Galilei":https://www.nemokennislink.nl/publicaties/interview-met-galileo-galilei of stel zelf een vraag en "win er nog iets mee ook":https://www.nemokennislink.nl/publicaties/prijsvraag-wat-vraag-je-een-knappe-kop!
Wikimedia Commons
De nieuwsgierige
Als er iemand enthousiast, bevlogen en vol overgave over de natuurkunde kon praten, dan was het Richard Feynman. De colleges van de Amerikaan zijn wereldberoemd. Als fysicus bouwde hij de net nieuwe quantumtheorie verder uit met de quantumelektrodynamica. Kennislink vroeg de flamboyante natuurkundige of hij dit in een ‘fictief interview’ wilde uitleggen. Lees het interview met "Richard Feynman":https://www.nemokennislink.nl/publicaties/richard-feynman, inclusief de winnende lezersvraag van onze "prijsvraag":https://www.nemokennislink.nl/publicaties/prijsvraag-wat-vraag-je-een-knappe-kop!
Wikimedia Commons & Flickr / Brennan.v
Andere fictieve interviews
* "Briljante biologen op de borrel":https://www.nemokennislink.nl/slideshows/briljante-biologen-op-de-borrel * "Uitzinnige uitvinders gesproken":https://www.nemokennislink.nl/publicaties/william-shockley-de-onruststoker#1 * "Willem Kolff, vindingrijke vader van de kunstnier":https://www.nemokennislink.nl/publicaties/willem-kolff-vindingrijke-vader-van-de-kunstnier/
Sanne Deurloo