Bergketens en vlakten

Verschillende landschappen op Pluto. Dit zijn de zogenoemde al-Idrisi-bergen, enorme formaties van waterijs, sommige bijna 2,5 kilometer hoog. De bergketen houdt abrupt op bij het Sputnik Planum, een vlakte van voornamelijk stikstofijs. De scherpe lijnen op de vlakte zijn mogelijk zogenoemde convectiepatronen. Deze worden veroorzaakt door materiaal dat 'opwelt' door warmte in de bodem. Het beeld is ongeveer 80 kilometer breed.
NASA

Drijven bergen van waterijs

De kilometershoge bergen van waterijs 'drijven' volgens de wetenschappers misschien in een 'zee' van het zwaardere stikstof- en koolmonoxide-ijs. Het is nu definitief aangetoond dat de hoge structuren uit waterijs bestaan. Die vermoedens bestonden al snel nadat de eerste foto's binnen kwamen, omdat koolmonoxide-, stikstof- of methaanijs niet sterk genoeg zijn om zo hoog te reiken.
NASA

IJsvulkanisme

We zien de krater van een mogelijke ijsvulkaan op Pluto. IJsvlukanen komen ook voor op sommige manen van Jupiter en Saturnus en zijn in zekere zin vergelijkbaar met vulkanen op aarde, met het grote verschil dat ze geen vloeibaar gesteente 'spuwen' maar enigszins gesmolten ijsmateriaal. Wetenschappers hebben deze vier kilometer hoge berg op Pluto _Wright Mons_ genoemd. Doordat inslagkraters vrijwel afwezig zijn in dit gebied denken wetenschappers dat het gebied nog relatief jong is. De afbeelding laat een gebied zien van ongeveer 230 kilometer.
NASA

Opwellende materie

Een overzicht van het Sputnik Planum op Pluto. De vlakte is veel lichter dan haar omgeving en wordt gekenmerkt door zogenoemde convectiepatronen. 'Opwellende' materie zou duiden op een interne warmtebron, maar waar die warmte precies vandaan komt is vooralsnog niet duidelijk. De vlakte is ongeveer 1050 bij 800 kilometer groot. De kleuren van deze foto zijn later toegevoegd.
NASA

Afwisselende landschappen

Pluto heeft een enorm afwisselend landschap dat goed is te zien op deze foto. Bekraterde gebieden die duiden op een hoge ouderdom, worden moeiteloos afgewisseld door vrijwel egale vlakten. Dat laatste is juist weer een kernmerk van een relatief recent gevormd landschap. Het gebied op deze foto is een paar honderd kilometer groot.
NASA

Landschappen onder de loep

Analyse van verschillende landschappen op Pluto. De dwergplaneet lijkt wat dat betreft een zeer divers hemellichaam. Dat was tegen de verwachting van veel wetenschappers in.
NASA