De 3 belangrijkste uitvindingen volgens Dirk van Delft

Als directeur van "Museum Boerhaave":http://www.museumboerhaave.nl/ komt Dirk van Delft vanzelfsprekend met drie Nederlandse uitvindingen die de wetenschap vooruit hebben geholpen, en in het verlengde daarvan grote impact hebben gehad (en gaan krijgen) op mens en maatschappij. Ben jij het met Dirk van Delft eens? Of vind je een andere uitvinding veel belangrijker? "Laat het ons weten":https://www.nemokennislink.nl/publicaties/wat-is-de-belangrijkste-uitvinding-ooit/. De verkiezing is inmiddels gesloten.
Een kleurenfoto van Wetenschapshistoricus Dirk van Delft. Op de achtergrond staat oude apparatuur.
Dirk van Delft

De telescoop

Lenzen waren er al in de Oudheid. Waarom duurde het tot 1608 eer de Zeeuwse brillenmaker "Hans Lipperhey":http://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Lipperhey de telescoop uitvond? Ondeugdelijk slijpen en gebruik van beroerd glas stonden goede kijkers in de weg. Dankzij Venetiaans kwaliteitsglas en zorgvuldig slijpen wist Lipperhey in 1608 deze 'speeltjes' op te waarderen tot een praktisch bruikbaar instrument. Direct demonstreerde "Prins Maurits":http://nl.wikipedia.org/wiki/Maurits_van_Oranje het militaire nut van de kijker op de Haagse Hoftoren aan het hoofd der Spaanse strijdkrachten. Het nieuws van het wonderbaarlijke _kykglas_ ging als een lopend vuurtje rond, bereikte "Galilei":http://nl.wikipedia.org/wiki/Galileo_Galilei in Venetië en het was deze gigant die speciale lenzen sleep (onbekend bij de brillenmaker), zijn telescoop op de hemel richtte en de aarde definitief van zijn centrale positie in het heelal beroofde.
Wikimedia Commons

De kunstnier

Toen assistent-arts "Willem Kolff":http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Kolff in 1938 een Groningse boerenzoon door een nierontsteking ellendig aan zijn einde zag komen, besloot hij een "kunstmatige nier":http://nl.wikipedia.org/wiki/Kunstnier te bouwen. In het Stadsziekenhuis van Kampen liet hij tijdens de bezettingsjaren van houten latjes, een fietsketting, worstenvel en een tweedehands naaimachinemotor de eerste kunstnier in elkaar schroeven. Het bloed werd door een "membraan":http://nl.wikipedia.org/wiki/Membraan geleid, in een bak met zoutoplossing werden ongerechtigheden eruit gefilterd, en het schone bloed ging terug de patiënt in. Weliswaar overleden de eerste zestien patiënten die hij ermee behandelde, maar in september 1945 slaagde Kolff erin een 67-jarige vrouw in leven te houden. Kolff legde daarmee de basis voor een nieuwe ontwikkeling in de geneeskunde: het gebruik van kunstmatige organen; de eerste stap op weg naar de "bionische mens":https://www.nemokennislink.nl/publicaties/hoe-ver-zijn-we-met-de-bionische-mens.
Wikimedia Commons, Werner Groß via CC BY-SA 3.0 (Cropped foto)

Grafeen

Samen met zijn leerling Konstantin Novoselov deed de in Rusland geboren natuurkundige "Andre Geim":https://www.nemokennislink.nl/publicaties/de-vader-van-grafeen-1 onderzoek naar het nieuwe materiaal grafeen. Hiervoor kreeg het duo in 2010 de "Nobelprijs voor de Natuurkunde":https://www.nemokennislink.nl/publicaties/nobelprijzen-2010. Tweedimensionaal "grafeen":https://www.nemokennislink.nl/publicaties/grafeen-1 is "grafiet":http://nl.wikipedia.org/wiki/Grafiet van één "atoomlaag":http://nl.wikipedia.org/wiki/Atoom dik. Het is simpel te maken. Geim pelde met huis-tuin-en-keukenplakband laag voor laag van een stukje grafiet af, tot hij één atoomlaag overhield: grafeen. Onderzoek aan dit wondermateriaal toont veelbelovende uitkomsten. Grafeen is het allerdunste materiaal ter wereld, extreem flexibel, hard, transparant en geleidend. Het zou een superieure vervanging van "silicium":http://nl.wikipedia.org/wiki/Silicium (in chips) kunnen zijn en toepassing kunnen vinden in ultradunne, flexibele touchscreens. Een raspaard dat getemd moet worden.
AlexanderAlUS via CC BY-SA 3.0