Mobiele telefoon

Praten met mensen op andere continenten en overal de juiste route ingefluisterd krijgen. Het voelt misschien een beetje flauw, maar sommige deskundigen beschouwen de combinatie mens-smartphone als cyborg. Feit is dat het hulpmiddel onze mogelijkheden enorm vergroot en het vrijwel altijd ‘onderdeel’ van ons uitmaakt.

PxHere

Onderhuidse chip

Het cyborggehalte van mobiel betalen stijgt flink als de benodigde NFC-chip onder de huid is ingebracht. Op internet zijn de daarvoor benodigde chips gewoon te bestellen. Je kunt ze bijvoorbeeld in je onderarm inbrengen en voortaan met een veeg je koffie afrekenen.

Amazon

Cochleair implantaat

Een processor en een implantaat die een direct signaal leveren aan de gehoorzenuw. Dat klinkt futuristisch, maar biedt al uitkomst voor mensen met zware gehoorproblemen. Maakt het cochleair implantaat je tot cyborg, of is het gewoon een geavanceerd gehoorapparaat?

peakSTOCK voor iStock

Exoskelet

Een exoskelet neemt een groot deel van de functie van botten en spieren over. Voor mensen met een dwarslaesie zijn ze al als (peperduur) commercieel product beschikbaar. Het Amerikaanse en Chinese leger testen ook exoskeletten om soldaten superkracht te geven. Dat klinkt gelijk minder als vooruitgang.

gorodenkoff voor iStock

Bionische arm

Een prothese kan inmiddels echt bruikbaar zijn. Alle vijf mechanische vingers bewegen lukt inmiddels, door spiersignalen uit te lezen en te koppelen aan mechanische bewegingen. Veel meer cyborg wordt het niet, al oogt de bionische arm heel wat vriendelijkere stijl dan in veel scifi-films.

vkstudio voor Freepik

Zesde zintuig

Cyborg-kunstenaar Neil Harbisson voorzag zichzelf van een zesde zintuig. Zijn implantaat kan elektronische straling, muziek of telefoontjes doorseinen, maar werkt ook betrekkelijk simpel: door zijn schedel te laten trillen, hoort hij de boodschap. Diezelfde truc wordt toegepast in diverse sportkoptelefoons.

Campus Party Brasil voor Wikimedia via CC BY-SA 2.0

Aardbevingen voelen

Als de aarde schudt, voelt de Spaanse Moon Ribas dat in haar voeten. Ze implanteerde een trilmotor in haar voeten, die is gekoppeld aan seismografen en zo aardbevingen doorgeeft. Het roept wel de vraag op: hoe nuttig is deze verbetering?

Freepik

Varkenshart

Moet de externe inbreng bestaan uit staal en elektronica? In 2022 transplanteerden dokters voor het eerst een varkenshart naar een mens. Dankzij genetische aanpassingen zou zo’n mens-varken weleens betere kansen kunnen hebben dan ontvangers van een reguliere harttransplantatie.

Een groep chirurgen in een operatiekamer. Zij houden een hart vast.
University of Maryland School of Medicine