Naar de content
Podcast
Podcast

Sleutelen aan voedsel

Seizoen 2 - Afl. 15 met Tanja Speek

Regelmatig mislukt er een oogst als gevolg van klimaatverandering. Ondertussen zijn er wereldwijd steeds meer monden te voeden. Biotechnologie kan uitkomst bieden, legt redacteur Tanja Speek uit.

25 juli 2024
Afspelen icoon
Podcast
Podcast

Sleutelen aan voedsel

0:00
32:28

De complete wereldbevolking op een duurzame manier voeden is een behoorlijke uitdaging en dat neemt de komende decennia alleen nog maar toe. Waar er nu iets meer dan acht miljard monden te voeden zijn, zullen dat er over een jaar of veertig volgens voorspellingen zo'n tien miljard zijn. Tegelijkertijd zorgt klimaatverandering ervoor dat oogsten steeds vaker mislukken en schaden bestrijdingsmiddelen de biodiversiteit en de gezondheid. Hoe zorgen we ervoor dat al deze mensen op een duurzame manier gevoed worden?

Gentechnieken kunnen een deel van de oplossing zijn, vertelt redacteur biotechnologie Tanja Speek in deze aflevering van de podcast Oplossing gezocht. Met moderne veredelingstechnieken kunnen veredelaars wijzigingen aanbrengen in het DNA van gewassen, waardoor de landbouw duurzamer en klimaatbestendig wordt. Gewassen kunnen zo bijvoorbeeld voedzamer worden of beter bestand tegen ziekten. Tanja geeft podcast-hosts Robert Visscher en Nour Eldín Emara een update van de laatste stand van zaken. Hoe ver is deze techniek? Hoe zit het met de regelgeving? En zitten we eigenlijk wel te wachten op gemodificeerd eten op ons bord? Luister naar de aflevering in jouw favoriete podcastapp (Spotify, Apple) of kijk hierboven de video op Youtube.

Huidige publicatie