Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Rome: lekker eten en geschiedenis op iedere straathoek

Patricia Kret voor NEMO Kennislink

Veel studenten en onderzoekers gaan voor hun onderzoek naar het buitenland. Ik mocht 5 weken naar Rome, waar je elke dag lekker eet en de geschiedenis op elke straathoek terug te vinden is. In dit blog vertel ik je hoe het is om te studeren en werken in het buitenland.

27 juni 2022

Het klinkt een beetje als vakantie: elke dag heerlijk eten, heerlijke ijsjes en verhalen uit het verleden die voor het oprapen liggen zodra je ook maar een voet buiten te deur zet. In het voorjaar was ik vijf weken in Rome voor mijn werk. Ik verbleef in het KNIR (Koninklijk Nederlands Instituut Rome) om te werken in de bibliotheek, musea te bezoeken voor mijn onderzoek en literatuur te lezen in andere instituten. Het KNIR is een Nederlands instituut waar je als student/medewerker van bepaalde universiteiten beurzen aanvraagt om daar in Rome te verblijven. Dit betekent dat je op het KNIR mag ‘wonen’ en werken.

Aan het werk in de bibliotheek van het KNIR.

Patricia Kret voor NEMO Kennislink

Ik werkte dus beneden in de bibliotheek en sliep boven in mijn eigen slaapkamer. Het leuke is dat er boven in totaal 10 kamers zijn voor studenten en onderzoekers met een gedeelde keuken. In de bibliotheek, maar vooral in de keuken, kom je vaak andere mensen met een beurs of onderzoekers tegen (of je gaat gezellig samen uit eten!). Het voordeel is dat je niet alleen lekker werkt, maar ook dat je veel nieuwe mensen leert kennen.

Na een lange werkdag ’s avonds een ijsje halen.

Patricia Kret voor NEMO Kennislink

Aan het KNIR verblijven namelijk onderzoekers uit veel verschillende vakgebieden. Toen ik er was, waren er bijvoorbeeld mensen vanuit geschiedenis, kunstgeschiedenis, archeologie, Nederlands en economie. Daarnaast werkt er een vaste academische staf met specialisaties in oudheidstudies, kunstgeschiedenis en geschiedenis.
Het is heel inspirerend om met zo een diverse groep academici te praten over elkaars werk. Dit helpt om met een frisse blik naar je eigen onderzoek te kijken, wat kan je misschien beter uitleggen en waar pas je nieuwe inzichten toe? Iedere bursaal – iemand die een beurs krijgt – presenteert het onderzoek waaraan je werkt tijdens de KNIR Debates. Ik dus ook, dit ging gelukkig goed en ik kreeg hele interessante vragen waardoor ik weer anders over mijn onderzoek nadacht.

Romeinse sarcofaag als waterbak op het Piazza del Popolo.

Patricia Kret voor NEMO Kennislink

Werken en vrije tijd

Ik ben een grote fan van Rome, lekker uit eten en veel ijsjes, maar Rome heeft natuurlijk veel meer te bieden. Ik word erg gelukkig van de vele geschiedenissen die je op iedere straathoek tegenkomt. Letterlijk, zoals de oude Romeinse sarcofagen die ze hergebruiken als waterfonteintjes. In de weekenden bezocht ik vaak musea of andere interessante plekken. Het was dit keer soms wel zoeken naar plekken waar ik nog nooit geweest was, maar nog steeds heb ik niet alles gezien! Mijn tips? Palazzo Massimo is een heel erg mooi museum over de oudheid met zowel beelden als mozaïeken en muurschilderingen. Voor grote Romeinse architectuur, maar minder druk dan het Forum, ga dan naar de Thermen van Caracalla.

Studeren in het buitenland

Als student studeerde ik niet aan een buitenlandse universiteit. Toch ging ik tijdens mijn studie wel vaak naar het buitenland. Ik volgde cursussen aan het NIA (Nederlands Instituut Athene) en het KNIR en mocht bij de laatste ook een langere tijd onderzoek doen voor mijn masterscriptie. Er zijn meer Nederlandse Instituten, zoals het NIKI (Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut) in Florence en NIT (Nederlands Instituut Turkije) in Istanbul. Veel instituten zijn gespecialiseerd in (kunst)historisch of archeologisch onderzoek, maar zijn zeker ook interessant voor andere studies en vakgebieden. Kortom, een verblijf aan een van de Nederlandse instituten is een hele leuke ervaring!

De bibliotheek van het KNIR.

Patricia Kret voor NEMO Kennislink
ReactiesReageer