Altijd spannend of en wanneer een paper gepubliceerd wordt, maar deze keer was wel heel bijzonder…
Een leuk en belangrijk onderdeel van onderzoek doen, is je onderzoeksideeën presenteren aan (internationale) collega’s. Tijdens conferenties in mijn vakgebied presenteer je in 15-20 minuten het onderzoek waar je op dat moment mee bezig bent of een afgerond onderzoek in de vorm van een paper (artikel). Deze presentaties maken meestal onderdeel uit van een panel rondom een thema.
Amsterdam Social Media Conferentie 2014
Vorige week vond in Amsterdam een grote internationale conferentie over “Social Media and the Transformation of Public Space” plaats. Op deze conferentie presenteerde ik twee keer: één panel ging over de geschiedenis van sociale media en één panel ging over het idee van tijd en ruimte op sociale media platformen.
Spannend
Eén van mijn presentaties was gebaseerd op het laatste hoofdstuk van mijn proefschrift. Ik ben het op dit moment aan het schrijven. Het was voor het eerst dat ik deze ideeën presenteerde en direct aan een internationaal publiek, dus dat was nogal spannend. Meestal presenteer ik onderzoek dat al in een verder stadium is, maar gelukkig vielen de avond voor de presentatie alle puzzelstukjes eindelijk in elkaar! Mijn presentatie ging over de platformisatie van het web. Over hoe sociale media bedrijven als Facebook en Twitter het “platform” tot dominante model van het sociale web hebben gemaakt, zowel economisch als wat betreft de infrastructuur.
Platform?
Tijd en ruimte
In het tweede panel presenteerden mijn collega’s Esther Weltevrede, Carolin Gerlitz en ik een paper over het idee van real-time in sociale media. Real-time wordt vaak gezien als iets dat op dat moment gebeurt, bijvoorbeeld Twitter als real-time platform voor nieuws. In onze presentatie benadrukten we dat sociale media platformen bepaalde vormen van real-time produceren en dat er verschillende vormen van ‘real-time’ zijn.
Real-time publicatie
Terwijl we onze paper presenteerden, werd het op dat moment – in real-time – online gepubliceerd door het journal! Dat was echt een heel erg speciaal moment aangezien we al sinds 2010 met dit onderzoek bezig waren. Het traject van onderzoek naar publicatie is vaak vrij lang. In de zomer van 2010 werkten we aan de case study over real-time en schreven deze eind 2012 op voor een paper. We leverden deze paper begin 2013 in bij een journal waarna een lang proces van (constructieve) feedback volgde. Toen we in april, na meerdere rondes van feedback en herschrijven, eindelijk het verlossende woord “ACCEPTED” kregen, hebben we dat met z’n drieën goed gevierd. Er volgenden nog wat verzoeken tot kleine aanpassingen in mei en daarna ging het ineens heel erg snel. Zo moesten we begin juni binnen drie dagen de PDF’s bekijken en controleren op fouten. Na onze correcties kregen we nog een keer de PDF’s voor de allerlaatste keer met de mededeling dat het artikel spoedig online zou verschijnen na de laatste correcties.
Vijf minuten
Twee dagen voordat de conferentie begon stuurden we de allerlaatste PDF’s op. In onze mail vertelden we de editors dat we het onderzoek twee dagen later zouden presenteren en of het mogelijk zou zijn het dan al online te hebben. Niets zo leuk als kunnen verwijzen naar je paper tijdens een presentatie. Ze vertelden ons dat ze het gingen proberen, maar vijf minuten voordat onze presentatie begon stond het artikel helaas nog niet online. Jammer, dachten we, maar dan wijzen we iedereen er gewoon op dat het binnenkort uitkomt.
Juichen
Nadat we ons artikel hadden gepresenteerd, gingen we weer zitten en kwam de laatste spreker in ons panel aan het woord. Ik merkte ineens dat mijn collega’s naast me een beetje onrustig waren dus ik keek opzij en via handgebaren begreep ik dat ons artikel zojuist was gepubliceerd!! Een paper over real-time werd een real-time publicatie! We konden wel juichen, maar we moesten stil blijven en opletten want de laatste spreker was nog bezig met een heel erg interessant verhaal over discussies over klimaatverandering op Twitter. Toen de laatste spreker klaar was en we allemaal gingen zitten voor de paneldiscussie kon ik mijn enthousiasme niet meer bedwingen en zei ik “Our paper on real-time has just been published in real-time, or as Taina would say, on the right time.”
Right time
In ons panel zat Taina Bucher uit Kopenhagen die vertelde over het idee van ‘right time’ in sociale media, waarbij Facebook via algoritmen beïnvloedt wat het juiste moment is om bepaalde berichtjes aan jou te tonen. Ons paper was dus niet alleen in ‘real-time’ gepubliceerd maar ook nog eens op de ‘right time.’
Download
De paper is gepubliceerd in Theory, Culture & Society, een heel erg prestigieus tijdschrift binnen Mediastudies. Lees het artikel online of download de vrij-beschikbare PDF versie op mijn blog.