Zwitserland zit op slot door het coronavirus. Dat betekent thuiswerken, maar hoe doe je dat als je metingen moet doen?
Zwitserland lijkt in veel op Nederland en ook de aanpak van Corona heeft zich op bijna dezelfde wijze ontwikkeld. Eerst negeren, dan handen wassen en in de ellebogen niezen en sinds dit weekend, toen de stijging van het aantal zieken toch echt exponentieel bleek te verlopen, alles op slot. Eerst werden alle colleges op mijn universiteit, de ETH Zurich, gecancelled, en sinds maandag is de uni helemaal dicht. Lekker skiën, zou je zeggen, maar ook de skigebieden zijn massaal gesloten sinds zondag.
Echter, anders dan in Nederland geeft men hier gelukkig snel duidelijkheid over de winkels en voert men meteen een verstandig beleid voor scholen. Alle basisvoorzieningen (supermarkten, apotheken, benzinestations etc.) blijven sowieso open, dus geen zorgen om je wc-papier ;) En de scholen gaan slechts gedeeltelijk dicht: middelbare scholen allemaal, maar de basisscholen blijven open voor die kinderen wiens ouders niet thuis kunnen werken, zoals de artsen. Ook de crèches blijven (voorlopig) open, zij het met een aangepast programma.
Online college
Ondertussen wordt er door de leraren hard gewerkt aan het omschakelen naar lesgeven op afstand. Mijn buurjongens krijgen nu al les van hun moeder, maar krijgen waarschijnlijk binnen een week of twee ook van hun school een digitaal aanbod. Ook ik mag voor het eerst in mijn leven een online college geven! Sinds half februari geef ik de werkcolleges voor een vak dat door mijn professor wordt gegeven, Quantum Acoustics and Optomechanics. Heel veel werk, want het wordt voor het eerst gegeven, maar erg nuttig want ik leer er zelf superveel van en het is allemaal van toepassing voor mijn onderzoek. Woensdag geef ik het college voor het eerst online, via Zoom. Spannend wel, ik hoop dat het nog een beetje interactief wordt. Je hebt vaak geen idee als je tegen een scherm praat.
College geven gaat dus wel, maar hoe zit dat met de metingen? Het lijkt er op dat die voorlopig niet door gaan. Buiten het feit dat we zelf niet meer naar het lab mogen, moeten we ook voorzichtig zijn met onze apparatuur. Onze ‘ijskast’, waarin we onze experimenten bij ~30 mK boven het absolute nulpunt uitvoeren, heeft vloeibaar stikstof nodig. Die toevoer valt waarschijnlijk stil de komende dagen, en als hij dan nog aanstaat zou de ijskast beschadigd kunnen raken. Voor de zekerheid warmen we hem dus maar op.
Cleanroom is nog open
Wat gaan we dan doen de komende weken? Wie weet, maar voorlopig heb ik nog een hoop huiswerk na te kijken en papers te lezen. Gek genoeg is er nog wel een cleanroom open, een superschoon laboratorium waar we onze testmonsters maken. Misschien denken ze: hier heeft iedereen toch al handschoenen en een steriel pak aan. Het lijkt er dus op dat ik me daar maar eens op ga toeleggen. Verder wordt het veel thuiswerken dus, wat zo gek nog niet is. De lente lijkt ook begonnen te zijn, dus als ik dan toch huiswerk moet nakijken, dan in ieder geval in de zon op mijn balkon!