In mei 2013 verscheen de herziene versie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, ofwel de DSM 5, de ‘bijbel’ van de psychiatrie. De diagnose van psychische stoornissen is moeilijk. Artsen staan voor een zware taak, vooral wanneer de farmaceutische industrie zich ermee gaat bemoeien.
Er is een hoop discussie over DSM-5, de handleiding waarmee psychiaters mentale stoornissen vaststellen en behandelen. Misschien hoeft hij niet de deur uit, maar ook niet langer gebruikt worden als een medisch handboek.
Stoornissen voor jou en voor mij
Iedereen kan een psychische stoornis ontwikkelen, daar hoef je niet alleen mee geboren te worden. Stress, depressie, een trauma… Gebeurtenissen in een mensenleven kunnen het brein zo onder druk zetten, dat je moeite kunt krijgen met normaal functioneren. Helaas werkt onze huidige maatschappij een aantal van deze stoornissen in de hand.
—
Depressie
Het brein van de al dan niet gestresste stedeling
Dol van je kind
ADHD, autisme, dwangstoornissen, angsten, eetstoornissen: het zijn problemen waar kinderen mee kunnen kampen. Als een ouder dan met het kind naar de psycholoog gaat, bestaat de kans dat één van deze diagnoses eruit rolt. Die kans lijkt de afgelopen jaren steeds groter te worden. Zijn kinderen echt vaker ziek, of is er iets anders aan de hand?
—
Kinderpsychiatrie wordt volwassen
‘ADHD is geen ziekte’
ADHD te lijf met meetmethoden en spellen
Gevaarlijke gekken
Tbs is een veel gehoorde strafeis. Dit impliceert dat psychische stoornissen aan de basis van veel misdrijven liggen. Er wordt dan ook veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van crimineel gedrag: is elke misdadiger een gek, is elke psychiatrische patiënt een potentiële crimineel, en kan de neurowetenschap dit gedrag in de kiem smoren?
—