Directeur van de AAAS Barbara Schaal en CEO Rush Holt staken vanochtend een betoog af over het belang van wetenschap voor de maatschappij. Ze maken zich grote zorgen over de nieuwe regering in de Verenigde Staten. Redacteur Hersenen & Gedrag Mariska van Sprundel houdt een blog bij voor NEMO Kennislink over de AAAS-conferentie.
Voor wetenschap is geen groot budget beschikbaar. Maar dat is niet de grootste zorg van Rush Holt, CEO van de American Association for the Advancement of Science. “Ik maak me zorgen over de verspreiding van een trend waarin ideologie bewijs verdringt, zelfs bij het maken van beleid”, zei hij tegen de aanwezige journalisten op de eerste sessie van de conferentie.
De pers verzamelde zich om 7.45 uur vanochtend voor de ontbijtsessie. Ondanks het vroege uur zijn bijna alle stoelen om de ronde tafels bezet. Er zijn verslaggevers van kranten als The Guardian en The Independent, redacteuren van wetenschappelijke websites als Chemistry World en persvoorlichters van universiteiten. Ik raak verwikkeld in een moeizaam gesprek met een persvoorlichter van Columbia University, die het enorm gevaarlijk vindt dat ik op de fiets ben gekomen met die sneeuw.
Journalisten belangrijker dan ooit
Gelukkig begint de lezing stipt op tijd. Na de korte speech van Rush Holt gaat het woord naar Barbara Schaal, de directeur van de AAAS. Voormalig president Barack Obama wees haar aan als lid van de wetenschappelijk adviesraad van het Witte Huis. Als iemand op de bres springt voor beleid gebaseerd op wetenschappelijk bewijs, is zij het wel.
Schaals boodschap vanochtend is duidelijk: in deze voor de VS vreemde tijden, waarin bestuurders het zonder schaamte hebben over ‘alternatieve feiten’, zijn journalisten belangrijker dan ooit. Ze maakt zich net als collega Holt grote zorgen of bewijs nog wel een rol speelt bij het maken van beleid. Wat de rol wordt van wetenschap binnen de nieuwe regering blijft sowieso nog gissen. Een wetenschappelijk hoofd van de regering is nog niet aangesteld door Trump. “Er is niet eens geroezemoes over kandidaten”, zegt Schaal. “De stilte is zorgwekkend.”
Protest
Ook in de ontbijtzaal is het inmiddels stil. Zat iedereen net nog lachend roerei op te lepelen, de sfeer is nu allang niet opgewekt meer. Dan staat er iemand op. Een verslaggever vraagt hoe de AAAS-bazen denken over de ‘mars voor de wetenschap’ die zondag in het centrum van Boston zal plaatsvinden. Meerdere steden organiseren de komende tijd dit soort activiteiten. De mars is een ongebruikelijk fenomeen, antwoordt Holt. Het is de eerste keer in zijn carrière dat mensen van zich laten horen en de straten opgaan voor de wetenschap. En de AAAS zal helpen om de mars succesvol te maken, belooft hij.
Protest. Dat is het antwoord op de verontrustende gang van zaken waarbij feiten het onderspit delven. “We hebben hier een kamer vol mensen die de alternatieve feiten terug moeten dringen”, aldus Schaal. Ze doelt natuurlijk op ons, de journalisten. Ik ben me ineens bewust van de belangrijke last die er op onze schouders rust. Misschien zondag ook maar even meelopen in de protestmars?