Promoveren? Zit je dan niet de hele dag in een laboratorium? Ben jij niet de hele dag aan het ‘statistieken’? En een hongerloontje – wie wil dat nou?
Expert zijn
Ik kan niet meer tellen hoe vaak ik deze vragen heb gehoord. Gelukkig krijg ik gewoon elke maand een salaris gestort. Maar belangrijker, je verdient je geld met iets wat ontzettend leuk is. Het belangrijkste aan promoveren – dat vind ik althans – is dat jij je helemaal verdiept in één onderwerp. Niemand weet er meer van dan jij. Je bent de expert. Mensen nodigen je uit om wat te vertellen en komen bij je voor advies. Studenten over de hele wereld mailen je met vragen. Of je wordt gevraagd om een boekhoofdstuk te schrijven of je onderzoek te presenteren aan journalisten en politici.
Reizen
Vast zitten aan je bureautje op de universiteit? Nee hoor. Je mag de hele wereld over met je onderzoek. Wie wil dat eigenlijk niet? Neem mijn promotieonderzoek, ik heb mijn onderzoek gepresenteerd in onder andere Londen, Hong Kong, Phoenix, Boston en Innsbruck. En als klap op de vuurpijl ben ik een tijdje op bezoek geweest in Columbus (Ohio, de Verenigde Staten). Hier deed ik onderzoek aan de Ohio State University. Hard werken, maar wel op een echte Amerikaanse Campus. Oude gebouwen en een prachtig gemaaid grasveld. Het is alsof je in een film zit.
Dus het loont?
Volgens het Centraal Planbureau (CPB) verdienen gepromoveerden bovendien (vanaf 11 jaar werkervaring) meer dan afgestuurde masterstudenten. Zij schreven er onlangs een rapport over en dit was hun optimistische conclusie. Pomoveren loont dus zeker. En wellicht nog interessanter: vrouwelijke promovendi verdienen gemiddeld meer dan mannen. Aha, dat is nog eens een opsteker!
Maar uiteindelijk maakt dat voor mij helemaal niets uit. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. En dat is eigenlijk het enige wat telt.