Naar de content

Op ontdekking door de stadsnatuur

Promovendus Nienke Beets blogt over het Stoepplantjesonderzoek

Nienke Beets

Als mijn ogen over de straatstenen glijden, zie ik van alles: niet alleen planten, maar ook insecten, bacteriën, schimmels en zelfs sporen van dieren. De straat leeft. Kleine groene plukjes plant verwelkomen mij vanuit de voegen tussen de tegels, terwijl ik door mijn Leiden naar de bakker loop.

1 december 2021

Ooit droomde ik ervan om als stoere onderzoeker door het oerwoud te trekken op zoek naar onontdekte of zeldzame soorten. Tijdens mijn studie ben ik eventjes in het regenwoud geweest op het eiland Borneo in Maleisië en heb ik het koraalrif bewonderd rond Bali in Indonesië. Mijn idee van natuur en avontuur is tijdens die reizen veranderd, want op de meeste plekken is geen, of heel weinig, ongerepte natuur te vinden. Daarbij is avontuur iets wat je zelf maakt, hier of aan de andere kant van de aardbol.

Wilde, maar niet ongerepte planten daarentegen zijn overal te vinden. Mijn bewondering is toch het grootst voor alle wilde planten die in de stad en dorpen weten te overleven. We maken ze namelijk op alle mogelijke manieren het leven zuur. Net als onderzoekers in de tropen worden bestookt met muggen, krokodillen en baldadige bavianen, zo worstelen deze plantjes zich door het grote stadsleven.

Met mijn broodje kaas van de bakker loop ik terug naar mijn werkplek in de Hortus. Onderweg zie ik een prachtige oude stadsmuur begroeid met planten. Dromerig stel ik me voor dat er een onbekende wilde plant boven op de muur groeit. Lenig en sterk hijs ik mezelf met mijn klimervaring de muur op. Hier heb ik al die tijd voor getraind. De plant bloeit, wat een geluk! Rustig maak ik een paar goede foto’s van alle onderdelen: bloem met stempel en meeldraden, bloeiwijze, stengel en bladeren vanuit verschillende hoeken. Een wetenschappelijke tekst over de ontdekking van deze nieuwe plant wordt snel geschreven en gepubliceerd.
Het is een onwaarschijnlijke droom, maar het zou me zomaar een keer kunnen gebeuren tijdens het Stoepplantjesonderzoek, dat nog de komende vier jaar doorloopt.

Elk jaar komen er in Nederland tegenwoordig wel zeven nieuwe plantensoorten bij. Allemaal komen ze uit het buitenland en vinden ze hun weg naar onze steden via de mens. Slipbladmelkdistel, een plant uit het Middellandse Zeegebied, is nog heel zeldzaam in Nederland. Ze is hier misschien wel gekomen als zaadje of kiemplantje in de potgrond van een palm of olijfboom uit Spanje. Je kunt haar in ieder geval vinden op Ameland, ik gok naast een strandtent. Familie van de Slipbladmelkdistel zijn de Gewone melkdistel en de Akkermelkdistel. Die kun je nu in december nog zien bloeien op de straat langs de muur.

Het Stoepplantjesonderzoek

Wil jij je eigen stads- of dorpsnatuur ontdekken? Leer stoepplantjes herkennen en geef ze door via stoepplantjesonderzoek.nl voor het Stoepplantjesonderzoeksproject. Met het Stoepplantjesonderzoek brengt promovendus Nienke Beets samen met burgers, zoals jij, in kaart welke stoepplantjes waar groeien en waarom. Wil je nog meer weten? Ga naar de website, volg het onderzoek op sociale media via @stoepplantjes of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

ReactiesReageer