Online loopt een discussie over een gevoelig onderwerp al snel uit de hand. Maud Oostindie legt uit hoe we ervoor kunnen zorgen dat zulke gesprekken constructief blijven.
Klimaat, migratie, corona. Sommige onderwerpen werken op online fora als een rode lap op een stier. Binnen een mum van tijd ontsporen gesprekken, waarna veel deelnemers het voor gezien houden. Op díe manier, met díe toon, dan laat maar ... Erg zonde, want daardoor worden alleen de extreme, luide stemmen online nog gehoord. En lijkt de maatschappij gepolariseerder dan ze wellicht in werkelijkheid is.
Goede online moderatie kan een gesprek in goede banen leiden, zodat dit constructief blijft en alle stemmen gehoord worden. Maar hoe pak je dat aan? Maud Oostindie, de gast van deze aflevering, doet hier op diverse online platforms onderzoek naar. Van de grote platforms zelf hoeven we in ieder geval niet veel te verwachten, vertelt ze in dit interview op NEMO Kennislink, die hebben juist belang bij escalatie: “De algoritmes duwen je in die richting. Het zijn kapitalistische systemen waardoor er bij meer kliks meer geld wordt verdiend.” Wat werkt dan wél? Ze deelt haar bevindingen met podcast-hosts Robert Visscher en Nour Eldín Emara. Luister naar de aflevering in jouw favoriete podcastapp (Spotify, Apple) of kijk hierboven de video op Youtube.