Naar de content

Ongeruste patiënt vaker ontevreden over consult door internet

Torange.biz, CC by 4.0

Veel mensen zullen het herkennen; het checken van symptomen op internet als je het gevoel hebt dat je rondloopt met een ernstige kwaal. Uit onderzoek van Martin Tanis en zijn collega’s van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat patiënten die kampen met gezondheidsangst en die van te voren op internet hun klachten opzoeken, minder tevreden zijn over hun huisartsbezoek.

19 januari 2018

Tegenwoordig kan iedereen alle mogelijke informatie opzoeken over gezondheidsproblemen op het internet. Volgens communicatiewetenschapper Martin Tanis zoeken vooral patiënten die zich overdadig zorgen maken om hun gezondheid veel online. Deze groep gezondheidsangstige patiënten is daarnaast vaak ook het minst tevreden over de hoeveelheid tijd die de huisarts vrijmaakt voor een consult.

Voor het onderzoek van Tanis vulden patiënten zowel vóór als na het huisartsbezoek een vragenlijst in. Aan de hand van de vragenlijst vooraf werd bepaald of de patiënt last heeft van gezondheidsangst. Daarnaast wordt er nagegaan of een patiënt voorafgaand aan het consult het internet hebben bezocht om meer te weten te komen over de eventuele kwaal. Na het huisartsbezoek informeerden ze naar de tevredenheid van het gesprek. Zes huisartspraktijken deden mee aan deze studie.

Negatieve spiraal door gezondheidsangst

Patiënten die last hebben van gezondheidsangst maken zich eerder zorgen dat ze ziek zijn dan misschien nodig is. Bij het zoeken kijken ze namelijk vooral naar de meest bedreigende klachten waardoor hun zorgen juist worden bevestigd.

De vraag is nu hoe de tevredenheid over het huisartsconsult voor mensen met gezondheidsangst verbeterd kan worden. Met name de lengte van het gesprek wordt als onprettig ervaren en de andere aspecten van het huisartsbezoek niet. Wellicht is het probleem dan al opgelost als de huisarts meer tijd inplant voor deze patiënten.

In ieder geval is het goed dat dokters zich realiseren dat veel patiënten het internet raadplegen voordat ze de spreekkamer binnen stappen. Daarnaast zullen patiënten bewust gemaakt moeten worden van het feit dat veel informatie op internet niet even betrouwbaar is. Hopelijk laten dan minder mensen zich bang maken door ‘dokter Google’s’ diagnose.

ReactiesReageer