Suiker smaakt heerlijk, maar biologisch gezien vervult het ook enkele enorm belangrijke functies, bepleit organisch chemicus Marthe Walvoort. Bacteriën en virussen zitten er vol mee, en dat kunnen we misschien wel tegen ze gaan gebruiken. Een duik in de wereld van deze zoete stofjes.
Wij associëren suiker meestal met het lekkere ingrediënt dat onze koekjes, snoepjes en frisdranken zo zoet maakt. Maar we beseffen vaak niet dat deze moleculen niet alleen in ons eten zitten, maar ook in de natuur cruciale biologische rollen vervullen.
Marthe Walvoort, assistent-professor in de chemische biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, wil deze belangrijke zoetstof graag beter op de kaart zetten. En zij kan het weten, want al sinds haar promotieonderzoek lopen deze stoffen als een rode draad door haar wetenschappelijke carrière.
Onlangs kreeg ze van NWO een Veni toegekend om de biologische suikers in bacteriën te onderzoeken en naar haar hand te zetten, en nu is ze ook nog genomineerd als Wetenschapstalent van het jaar 2016.
NEMO Kennislink sprak met haar over haar fascinatie voor de zoete moleculen.