Wie benieuwd is naar de samenstelling van zijn voedsel en met enige regelmaat etiketten leest zal het zijn opgevallen: er staan steeds minder E-nummers op. Betekent dit dat er sprake is van minder toevoegingen? Dat is maar zeer de vraag. De lijst met ingrediënten is doorgaans niet korter dan een jaar of wat geleden. De nieuwe trend lijkt het gevolg van een aantal hardnekkige misverstanden.
In plaats van E-nummers vermelden producenten liever ingrediënten met een gewone naam. Zo vind je steeds vaker ‘gistextract’ in de ingrediëntenlijst. Het heeft een karakteristieke bouillonachtige smaak die het gebruik van de smaakversterker E-621 (mononatriumglutamaat) overbodig maakt. En vitamine B2, dat klinkt gezonder dan E-101 (riboflavine). Het wordt toegevoegd vanwege zijn gele kleur.
Waarom doen fabrikanten dit? Waarschijnlijk omdat consumenten bij E-nummers de perceptie hebben van een ‘synthetische’ toevoeging, die daarom onveilig en ongezond is. Die perceptie is om twee redenen misplaatst. Op de eerste plaats gaat het bij E-nummers om officieel toegelaten, goed onderzochte additieven. In een ingrediëntenlijst zouden E-nummers daarom juist vertrouwen in plaats van argwaan moeten wekken. Daarnaast geldt, en dat is de tweede reden, dat het lang niet bij alle E-nummers om door de mens gemaakte stoffen gaat. Zo zou je misschien denken dat karmijnzuur (E-120) iets uit een chemische fabriek is. Dat is niet het geval. De rode stof, toegepast voor het kleuren van onder andere yoghurt en snoep, is afkomstig uit gedroogde en gemalen cochenilleluizen (Dactylopius coccus).
Natuuridentiek
Bovendien: stel dat het karmijnzuur wél gemaakt zou zijn in een chemische reactor, dan zou er in principe geen enkel verschil zijn met het natuurlijke ingrediënt. We duiden het dan aan als ‘natuuridentiek’: gemaakt door mensen, maar in moleculaire samenstelling en vorm precies hetzelfde als de natuurlijke versie. Het is in dat geval precies even veilig.
Het is belangrijk je te realiseren dat een stof met een chemisch aandoende naam niet persé uit een chemische fabriek komt. Zo’n naam wordt slechts gebruikt om op een éénduidige manier aan te geven om welke stof het gaat.
De chemische wetenschap heeft het concept van moleculen ontwikkeld om stoffen te kunnen beschrijven en identificeren, en om inzicht krijgen in hun eigenschappen en werking. Dankzij het moleculaire concept begrijpen we nu heel veel van de wereld om ons heen. Het is bijvoorbeeld mogelijk geworden high-tech apparatuur te ontwikkelen die in staat is moleculen te herkennen en van elkaar te scheiden (niet voor niets heet de chemische wetenschap in het Nederlands de _schei_-kunde). Zodat het onder andere mogelijk is om het dopingmiddel clenbuterol te detecteren in het bloed van wielrenner Alberto Contador – 0,00000000005 gram in een urinedruppel. Maar ook de aanwezigheid van ethylbutanoaat (een geurstof) in, bijvoorbeeld, een banaan.
Of het nu om een banaan gaat, een appel, een tafel, het water in de oceaan of wijzelf: alles is opgebouwd uit moleculen. Daarom kan een product ‘vrij van chemicaliën’ alleen maar uit gebakken lucht bestaan. Of eigenlijk zelfs dat niet. Want ook lucht bestaat uit moleculen…