Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

MoSART

Kirstin van den Bosch, via CC 0

Ik heb al eerder over MoSART geschreven, de app die we hebben ontwikkeld voor mijn onderzoek. Toen kon ik er nog niet zo heel veel over vertellen, maar inmiddels zijn we een stuk verder!

21 december 2015

Ik heb MoSART ontwikkeld omdat ik een nerd ben en papieren vragenlijsten iets van de vorige eeuw vind, maar nog belangrijker: om het bewustzijn over de auditieve omgeving onder de gebruikers van MoSART te vergroten.

Dertig seconden
Zo’n anderhalf jaar geleden zijn we begonnen met de implementatie van MoSART bij de zorgorganisaties Talant, Visio, en Bartiméus. Tijdens deze implementatie vroeg MoSART de gebruiker (de begeleiders, verzorgers en leerkrachten van mensen met ernstig verstandelijke en meervoudig beperkingen – EVMB) twee á drie keer per dag om een meting te maken van de geluidsomgeving. Deze meting bestaat uit twee delen: een opname van dertig seconden en een korte vragenlijst met betrekking tot de beleving van het geluid. Op die manier zijn de gebruikers van MoSART heel bewust bezig met de auditieve omgeving. Uit mijn onderzoek is gebleken dat ze daardoor beter met geluid omgaan, wat weer gepaard ging met een afname van negatieve stemmingen en probleemgedrag bij mensen met EVMB.

Papieren vragenlijsten zijn iets van de vorige eeuw. Gelukkig is er de MoSART-app, met dank aan Stefan Bussemaker.

Kirstin van den Bosch, via CC 0

Validiteit
MoSART is een zogeheten in situ experience sampling method. Dat betekent zoveel als een methode om op locatie of ‘in het moment’ ervaringen te verzamelen. En dat komt weer ten goede aan de ecologische validiteit; in welke mate de onderzoeksresultaten uit het onderzoek overeenkomen met de alledaagse praktijk.

Observationeel
In de orthopedagogiek en in het bijzonder mijn specialisme (mensen met EVMB) is het haast onmogelijk om je onderzoek naar het lab te verplaatsen. Je kunt deze mensen bijvoorbeeld niet zomaar in een MRI-scanner doen (hoe graag ik dat ook zou willen). Daarom vindt bijna al het onderzoek plaats in de praktijk en is veel van het onderzoek observationeel.

Luckily there’s an app for that! Met dank aan Stefan Bussemaker, student kunstmatige intelligentie.

Nieuwsgierig geworden? Je kunt een demo versie van MoSART downloaden in de Google Play Store!

ReactiesReageer