Wat kun je als onderzoeker doen om ervoor te zorgen dat je witte werkveld diverser wordt? Heel veel!
Voor de special van Faces of Science over hoe inclusief je onderzoeksveld is, kregen we drie vragen. De eerste vraag was: ’In hoeverre heeft jouw huidskleur een rol gespeeld in jouw PhD? Ik wou eerst zeggen: geen. Maar dat is natuurlijk niet zo, in tegenstelling tot andere mensen is mijn (witte) huidskleur niet een van de dingen die het moeilijker voor mij heeft gemaakt.
Als wit persoon heb ik wel ervaring met discriminatie, maar niet met racisme. Het is me ook weinig opgevallen in mijn directe werkomgeving. Maar het feit dat de meeste van mijn collega’s in het werkveld en onderzoeksdeelnemers wit zijn, is natuurlijk wel een duidelijk teken van een scheve verdeling. Daar kunnen we wel wat tegen doen, als onderzoekers.
Witte werkomgeving
Ik denk dat we kritisch moeten kijken naar onze eigen (werk)omgeving. Is die (bijna) helemaal wit, dan kunnen we ons afvragen waar dat aan ligt. En hoe dat verbeterd kan worden. Ik ben hier zelf ook nog lerende in. Hoe kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat mensen zich aangesproken en welkom voelen om te solliciteren of mee te doen? Kijk bijvoorbeeld naar de foto’s en het taalgebruik die je op je website gebruikt, zijn die inclusief? Zijn er duidelijke voorbeelden te vinden van hoe je je als organisatie inzet voor diversiteit? Denk bijvoorbeeld aan een training over impliciet racisme voor medewerkers.
Dat geldt ook zeker voor deelnemers aan het onderzoek. Zeg niet alleen “ja maar ze solliciteren niet/ze melden zich niet aan” maar kijk of je taalgebruik, beelden op je website etc. inclusief en uitnodigend zijn. Ik moet toegeven dat dit best een uitdaging kan zijn, in mijn onderzoek met mensen met kanker was het überhaupt al lastig om genoeg mensen te krijgen om mee te doen, laat staan dat die ook nog divers genoeg zijn. Wellicht is een van de dingen die ik kan doen in mijn volgende deelonderzoek: mensen met verschillende achtergronden expliciet uitnodigen om mee te doen.
De inhoud van het onderzoek is natuurlijk ook belangrijk. Neem je bijvoorbeeld cultuur- of migratieachtergrond mee in je vragenlijst (ook al ligt dit gevoelig) of ga je er vanuit dat je een representatieve groep hebt, ook al is iedereen wit? We kunnen sowieso meer onderzoek doen naar het welzijn van mensen van kleur, het liefst ook door (of samen met) onderzoekers van kleur.
En tenslotte kunnen we zorgen voor een goede werksfeer, door bijvoorbeeld geen racistische grapjes weg te lachen maar er iets van te zeggen. Racisme zit in kleine dagelijkse dingen, niet alleen in grootse incidenten.