Naar de content

Meer dementie

De ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, lijkt epidemische vormen aan te nemen in onze vergrijzende wereld. Zijn er nu naar schatting 200.000 Nederlanders die er aan leiden, dat aantal zal in 2030 waarschijnlijk verdubbeld zijn. Hoewel neurowetenschappers met man en macht proberen om de oorzaken van de ziekte te achterhalen, blijft een medicijn buiten bereik. Lees hier verder over de verschillende vormen van dementie en de manier waarop ons geheugen werkt.

8 oktober 2013
Hoorcollege om je geheugen op peil te houden

In het eerste college van de Universiteit van Nederland vertelt neuropsycholoog prof. dr. Erik Scherder van de Vrije Universiteit Amsterdam hoe we wat beter voor onze hersenen kunnen zorgen. Vanaf 8 oktober 2013 ‘s avonds elke dag een volgend deel van zijn college online.

Het geheugen

Dementie is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij de verstandelijke vermogens worden aangetast, waarvan als belangrijkste vaak het geheugen. Ons geheugen blijkt een mysterieus ding: zo komt het bijvoorbeeld regelmatig voor dat onze herinneringen net een beetje afwijken van de werkelijkheid, ook al waren we er zelf bij. Ook moet het getraind worden. Een belangrijk effect is dat naarmate we we ons geheugen beter trainen, we vaak minder vatbaar blijken te zijn voor dementie.

Geheugen is eenrichtingsverkeer

De slaap der vergetelheid

Alzheimer en dementie

Naarmate je ouder wordt, vergeet je wel eens wat. Maar dat is normaal. Wat veel erger is, is als je een aandoening als de ziekte van Alzheimer krijgt die het geheugen aantast. Je geheugen verdwijnt, en daarmee je complete identiteit. Maar alzheimeronderzoekers hebben goede hoop. Zo kan de ziekte mogelijkerwijs bestreden worden door deze in een zeer vroeg stadium op te sporen en te behandelen. Soms wel twintig jaar voordat de eerste symptomen zichtbaar worden.

Meer over dementie op Wetenschap24:
ReactiesReageer