Veel ouders wisten het al, een huilende baby is vaak rustig te krijgen door hem op te tillen en te gaan lopen. Japanse onderzoekers bevestigen deze week in Current Biology dat zowel baby’s als muizen kalm worden als ze rondgedragen worden. Ze ontspannen en de hartslag gaat omlaag.
Muizen, leeuwen, panda’s en mensenbaby’s; allemaal worden ze rustig in de bek of armen van hun moeder. De baby stopt met huilen, wordt rustig en beweegt minder waardoor het voor zijn moeder ook minder zwaar wordt hem te dragen. Een evolutionaire win-win situatie. Vaak begint het kind weer te huilen zodra hij wordt teruggelegd. Veilig in de armen of bek van de moeder is de kans op overleving nou eenmaal het grootst, dus erg verrassend is de uitkomst van het onderzoek niet. Wel is voor het eerst aangetoond wat er inwendig bij de baby’s gebeurt.
Kumi Kuroda, een van de onderzoekers van het Japanse RIKEN Brain Science Institute kwam op het idee van het onderzoek toen ze voor een ander experiment een van haar muizen oppakte en deze onmiddellijk stopte met bewegen. Dit deed haar denken aan de reactie van babydieren op hun moeder.
Ultrasonisch huilen
Met een elektrocardiogram zagen de wetenschappers dat de hartslag van de baby daalt zodra de moeder gaat lopen. Bij muizen treed hetzelfde effect op. Simpel oppakken en daarna blijven zitten of staan had een veel kleiner effect. Wanneer pasgeboren muizen in een kom werden geplaatst waar ze zelf nog niet uit konden komen begonnen ze ultrasonisch te ‘huilen’.
Zodra de moedermuis ze had bevrijd en ze in haar bek meenam stopte dit geluid en daalde de hartslag. Dat het niet door het zien van de moeder kwam is duidelijk. De muizenbaby’s hadden hun ogen namelijk nog niet open. Tevens zagen ze dat het cerebellum bij de muizen werd geactiveerd, een gebied in het brein dat de beweging bepaalt. Baby’s bewogen minder, de muizen namen de typische houding met gebogen pootjes aan die je bij veel zoogdierbaby’s ziet als ze in de bek van hun moeder worden gedragen.
Of het effect ook optreedt als de baby’s door hun vader wordt opgepakt hebben de onderzoekers niet bekeken, maar ze verwachten van wel. Volgens de wetenschappers kunnen hun resultaten zelfs helpen kindermishandeling terug te dringen. “Nu ouders begrijpen waarom hun kind huilt en wat je eraan kunt doen om het te laten stoppen, zullen ze minder gefrustreerd raken”, zegt Kuroda in het persbericht van het RIKEN instituut.