Oortjes in, muziekje aan en studeren maar! Leer je nou echt beter met muziek erbij - en scoor je bonuspunten met Mozart op? Het ligt genuanceerder dan dat, legt musicoloog Artur Jaschke uit.
Luisteren naar Mozart maakt je slimmer. Dat werd volgens veel media bewezen met een onderzoek dat in 1993 werd gepubliceerd. Als gevolg daarvan studeerden talloze mensen met De Toverfluit op hun oren en kregen baby's al in de baarmoeder Eine kleine Nachtmusik te horen. Alleen: het klopt niet. De onderzoekers bewezen iets anders, namelijk dat je ruimtelijk inzicht tijdelijk - zo'n vijftien minuten - verbetert na het luisteren naar Mozart. En zelfs dat effect konden andere onderzoekers nooit repliceren. Maar doet muziek dan wel íets voor ons brein?
Sommige mensen kunnen niet lezen of studeren zonder muziek op de achtergrond. Anderen kunnen zich juist niet concentreren mét een deuntje erbij, en al helemaal niet als erbij wordt gezongen. In deze aflevering van de podcast Oplossing gezocht vertelt musicoloog Artur Jaschke hoe het zit. Een kleine tip van de sluier: uiteindelijk gaat het er vooral om wat jij zelf fijne muziek vindt om naar te luisteren. Maar hoe zit dat dan met die noisecanceling-koptelefoons? Zorgt dat ervoor dat je muziek of achtergrondgeluiden anders ervaart? Jaschke legt het uit aan podcast-hosts Robert Visscher en Nour Eldín Emar. Luister naar de aflevering in jouw favoriete podcastapp (Spotify, Apple) of kijk hierboven de video op Youtube.
Oplossing gezocht S4
In seizoen vier van de podcast Oplossing Gezocht gaan we op zoek naar antwoorden op lastige vragen. Waarom herinner je niks uit je babytijd, zijn dieren slimmer dan mensen en is een kabelbaan naar de maan echt mogelijk? Experts en bezoekers van NEMO Science Museum geven antwoord.