Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Kies voor passie en toekomst

Waarom ik koos voor psychobiologie

Pixabay CC0

Bij het kiezen van een studie is het belangrijk om een balans te vinden in wat je het leukste vindt en wat je voorbereidt op een of meerdere beroepen.

12 april 2018

Mijn grootste interesses zijn biologie en taal. Nadat ik mijn kinderfantasie van het hebben van een eigen snoepwinkel had laten varen, wilde ik dierenarts en later kinderarts of tropenarts worden. Vanwege die interesses koos ik op de middelbare school het profiel Natuur&Gezondheid. Op het VWO van mijn school werden leerlingen gemotiveerd om alle vakken te kiezen die zij leuk vonden. Ik deed zelf uiteindelijk eindexamen voor tien vakken. Ik vond talen en cultuur ook erg leuk dus daarom koos ik ook Latijn, Frans en geschiedenis.

Meeloopdag

Veel vriendinnen wilden ook geneeskunde gaan studeren en met z’n allen zochten we naar alternatieven voor het geval dat wij zouden worden uitgeloot. Ik was de middelbare school erg ontgroeid en wilde op kamers en wel zo ver mogelijk, liefst Groningen of Maastricht. Tijdens schooltijd mochten we een paar keer naar open dagen op universiteiten en daar maakte ik gretig gebruik van. Met een vriendin ging ik bijvoorbeeld naar een meeloopdag in Groningen. We zaten voor het eerst in de collegebanken en volgden een werkgroep. Zo kregen we een completer beeld van de studie en hoorden wij wat studenten van hun studie vonden. Ik zou dat iedereen aanraden want het was veel nuttiger en persoonlijker dan een open dag, waarop universiteiten zich vooral zo goed mogelijk voor doen.

In de zomer werd de loting van geneeskunde bekend gemaakt: ik was uitgeloot. Ik had geen studieplan B maar wel een ‘Merel-wil-weg’ plan B: werken en reizen aan de andere kant van de wereld.

Pixabay CC0

In de zomer werd de loting van geneeskunde bekend gemaakt: ik was uitgeloot. Ik had geen studieplan B maar wel een ‘Merel-wil-weg’ plan B: werken en reizen aan de andere kant van de wereld. Ik werkte de zomer in Nederland en begin van het najaar vertrok ik voor een nieuw avontuur naar Australië en Indonesië. Van tevoren had ik wel met mijzelf (en mijn ouders) afgesproken dat ik terug zou komen om te gaan studeren. Daar ben ik nog steeds blij om want het reizigersleven beviel me ook wel heel erg goed en ik vergat soms bijna dat het misschien beter was voor mijn ontwikkeling om wat op te gaan bouwen.

Plan B

Terug in Nederland oriënteerde ik me op andere studies. Alleen in Amsterdam kon je Psychobiologie studeren. Ik had niks met Amsterdam maar ik werd voor de tweede keer uitgeloot, besloot dat geneeskunde en ik ‘not meant to be’ waren en begon aan Psychobiologie. Tijdens mijn studie heb ik nog wel eens getwijfeld. Ik vond zeker in het eerste jaar niet alle vakken interessant. Op die momenten motiveerde ik mezelf door te bedenken dat ik dat waarschijnlijk bij een andere studie ook zou vinden. Uiteindelijk ben ik blij met mijn keuze omdat de studie zich richt op een brede basis in psychologie en biologie. Zeker met mijn keuze voor een uitwisseling (in Nieuw-Zeeland) en stages heb ik mijn studie vormgegeven: ik heb gestudeerd wat ik wilde studeren.

Ik tijdens mijn studententijd

Merel Burgering voor NEMO Kennislink

Tijdens mijn studietijd dacht ik niet zoveel na over de arbeidsmarkt en een carrière opbouwen. Na mijn master ging ik op reis en ik dacht dat ik het wel even zou regelen toen ik terug kwam. Dat viel me behoorlijk tegen, deels door de crisis. Ik heb daarvan geleerd om toch iets verder vooruit te kijken. Sindsdien check ik af en toe vacaturesites en LinkedIn. Ik denk dat het wel goed is om jezelf af en toe aan te sporen om een langetermijnplan te maken (ook al wijk je daar dan ook vast wel weer vanaf).

Na mijn afstuderen en reizen had ik niet echt een plan voor jaren en de banen waren niet voor het opscheppen. Natuurlijk dacht ik wel na over wat ik wel en niet wilde in mijn eerste baan. Ik ging op zoek naar een promotieplek omdat ik graag aan een groter project wilde werken en het idee had dat ik in een promotietraject veel kon leren en uitproberen. Het idee van werken op een werkplek en aan een onderwerp vond ik benauwend dus ik ging op zoek naar inhoudelijk afwisselende projecten met onderzoek in het buitenland of verschillende werkplekken.

Ik solliciteerde op een aantal PhD-posities. Tijdens het sollicitatiegesprek voor mijn huidige PhD-plek kwam ik erachter hoe weinig benodigde kennis en skills ik had. Zo had ik nog niet met spraakprogramma’s gewerkt. Daarom liet ik vooral zien dat ik enthousiast was over het onderwerp. Ik probeerde alles terug te voeren naar mijn interesse in taal.

Interesse

Ik ben ervan overtuigd dat bepaalde grotere interesses best diep zitten en in verschillende situaties naar boven komen. Je kan gewoon nagaan wat je interesses zijn door naar simpele situaties te kijken, bijvoorbeeld naar welke docent luister je geboeid en bij wie val je in slaap? Wat lees je in de krant, wat springt er dan uit voor je en waar wil je meer over lezen? Wat doe je met gemak en waar krijg je minder gemakkelijk grip op?

Het is ook nuttig aan vrienden en familieleden te vragen wat zij vinden dat je goed kan, al zou ik me daar nooit teveel door laten leiden. Je kan zelf het beste bepalen welke interesse het meest intrinsiek is. Ik denk dat het ook goed is om verschillende dingen uit te proberen als je nog niet weet wat je wil. Dat doe ik zelf ook en daar ben ik nog steeds blij mee.

ReactiesReageer