Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Kan een smartwatch je slaap voorspellen?

Smartwatch vs Science

De voeten van een persoon liggen in een bed met witte lakens.
De voeten van een persoon liggen in een bed met witte lakens.
Pixabay CC0

De populariteit van smartwatches en fitness trackers neemt jaar op jaar toe. Zelf draag ik al twee jaar een FitBit en deze laat mij elke ochtend weten hoe goed ik geslapen heb. Ik was vrij sceptisch over de betrouwbaarheid van deze voorspelling, dus als goede wetenschapper heb ik de proef op de som genomen, en ik was blij verrast.

26 juni 2019

Na het werk snel naar huis om te koken, maar wel snel dooreten want daarna ga ik door naar de sportschool. Na al dat zweten laat ik ook nog even mijn gezicht zien op een verjaardag, die toch best gezellig blijkt, waardoor ik de klok twee uur zie slaan. De volgende dag moet ik wel weer op tijd zijn voor die afspraak op mijn werk.

Net zoals vele Nederlanders krijg ik door de drukte van het leven niet altijd genoeg slaap. Bedrijven als Apple en FitBit spelen hierop in door je de mogelijkheid te bieden je slaap te meten, waarmee je nachtrust mogelijk verbetert. Maar hoe betrouwbaar zijn die metingen nu eigenlijk?

Slaapfasen

Als we het zo simpel mogelijk houden zijn er drie slaapfasen: lichte slaap, diepe slaap en rapid-eye-movement (REM) slaap. Ieder van die fasen heeft zijn eigen functie. Zo herstelt je lichaam zich het meest tijdens diepe slaap, door de groeihormonen die dan vrijkomen. Tijdens rem-slaap heb je je meest intensieve dromen. Tijdens de dromen verlamt je lichaam je spieren zodat je stil blijft liggen en je jezelf niet kan verwonden. Lichte slaap helpt je bijvoorbeeld de ervaringen van je dag te verwerken. We weten echter nog lang niet alles van slaap en slaapfasen, maar het is wel duidelijk dat je ze allemaal nodig hebt.

Hersengolven

In de wetenschap worden je slaapfasen al decennia bestudeerd door je hersengolven te meten met behulp van elektro-encefalografie (EEG). Iedere slaapfase heeft kenmerkende hersengolfpatronen, waardoor wetenschappers je slaap in detail kunnen volgen. Smartwatches kunnen echter geen hersengolven meten, en beperken zich meestal tot het meten van je hartslag en je bewegingen, wat dus een veel beperktere set aan gegevens is.

Wil je meer weten over slaapfasen en hoe deze voorspeld worden, hier heb ik ook een YouTube video over gemaakt:

FitBit vs Science

Een van de smartwatchfabrikanten die zich het meest focust op het meten van slaap is FitBit. Op de website staan bijvoorbeeld uitspraken als “Start sleeping better with Fitbit” en “unlock the mystery of sleep with sleep tracking”. Om te testen of een FitBit ook echt je slaap kan meten heb ik een jaar lang elke maandagavond een FitBit en een professioneel slaap-EEG-apparaat gedragen tijdens het slapen. Met behulp van de computer heb ik deze de twee apparaten vergeleken, in de YouTube video beschrijf ik hoe de FitBit het deed. En wat blijkt: het is redelijk accuraat. Nu nog even zorgen dat ik door deze uitslagen ook lekker uitgeslapen op mijn vroege afspraak verschijn. Of gewoon minder vroege afspraken inplannen.

ReactiesReageer