Naar de content

Je kan er beter een nachtje over slapen

Goede nachtrust verlaagt emotionele stress, maar gebrekkige slaap verhoogt deze juist

De voeten van een persoon liggen in een bed met witte lakens.
De voeten van een persoon liggen in een bed met witte lakens.
Pixabay CC0

Er zit meer in het aloude gezegde ‘je kan er beter nog een nachtje over slapen’ dan je zou denken. Zo blijkt in ieder geval uit het onderzoek van neurowetenschapper Rick Wassing. Hij ontdekte dat emotionele stress na een goede nachtrust afneemt, maar dat in geval van een slaapstoornis juist het tegenovergestelde gebeurt.

9 november 2020

Slapeloosheid is de tweede meest voorkomende psychische stoornis in Europa en een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van een zware depressie. Helaas is er nog veel onbekend over de onderliggende mechanismen die ervoor zorgen dat een psychische stoornis ontstaat uit een slaapstoornis.

Karaoke

Rick Wassing en zijn collega’s van het Nederlands Herseninstituut onderzochten de rol van slaap bij het verminderen van emotionele stress. Voor dit onderzoek lieten zij zowel gezonde slapers als mensen die lijden aan een slaapstoornis, een karaokeopname maken. Daarna kregen zij hun veelal valse opname terug te horen en vulden zij een vragenlijst in over hun schaamtegevoel.

Pxfuel, vrij te gebruiken

Uit het onderzoek blijkt dat het schaamtegevoel – een bekende maat voor emotionele stress – van de gezonde slapers gedurende de nacht verminderde. Het tegenovergestelde blijkt het geval te zijn bij de mensen die lijden aan een slaapstoornis. Bij hen was het schaamtegevoel juist toegenomen. Dit wijten de onderzoekers aan de slechte kwaliteit van de slaap. Ze beweren zelfs dat de rusteloze en korte momenten van slaap die deze mensen hebben nog slechter kunnen zijn dan helemaal geen slaap.

Posttraumatische stressstoornis

Met deze resultaten hopen de onderzoekers een eerste stap te zetten naar meer duidelijkheid over andere stoornissen die ook gepaard gaan met deze problematiek. Een toename van emotionele stress en een verstoord slaappatroon worden namelijk niet alleen gezien bij een slaapstoornis, maar ook bij een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en een depressie. In de toekomst willen de onderzoekers dit fenomeen verder onderzoeken door onder andere hersenscans te maken. Op deze manier willen zij aantonen dat gebrekkige slaap meer gevolgen kan hebben dan je denkt.

Een man in een bed die boos naar zijn wekker kijkt.

Slapeloosheid is de tweede meest voorkomende psychische stoornis in Europa en een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van een zware depressie.

Flickr.com, bark via CC BY 2.0
ReactiesReageer