Vis is gezond. In de top tien meest gekochte vissoorten in Nederland staat zalm met stip op nummer 1. Maar er bestaan verschillende soorten. Hoe zit het met de voedingswaarden? Is rode of roze zalm gezonder voor de mens?
“Het onderscheid tussen de rode of roze kleur van zalm heeft geen invloed op de voedingswaarden van de vis, en dus ook niet op de gezondheid van de mens”, aldus Johan Verreth, hoogleraar Aquacultuur en Visserij aan Wageningen University & Research. “Wat wel van belang is voor de voedingswaarden van zalm, en andere soorten vis, is de concentratie van omega 3-vetzuren. Dit is de gezondheidsbodem van de vis.”
Boordevol vet
Het Nederlandse Voedingscentrum adviseert in ieder geval één keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette koudwatervis, zoals zalm. Dit omdat de concentratie van omega 3-vetzuren in deze soorten vis relatief hoog is. Zo bevat 100 gram rauwe zalm bijvoorbeeld 1,9 gram omega 3-vetzuren, waar dezelfde hoeveelheid rauwe kabeljauw 0,3 gram omega 3-vetzuren bevat. Deze voedingsstoffen beschermen ons tegen chronische ontstekingen die onder andere hart- en vaatziekten kunnen uitlokken.
Maar waarom zit de relatief hoge omega 3-vetzurenconcentratie vooral in vette koudwatervissen, zoals zalm? VU-hoogleraar Jaap Seidell meldt in Het Parool dat koudwatervissen de vetzuren nodig hebben om hun flexibiliteit in het water te behouden. “Veel vet helpt de koudwatervis bij het bewaren van de juiste lichaamstemperatuur. Dat vet zit boordevol onverzadigde vetzuren die in koud water vloeibaar zijn als olie, waardoor de vis soepel kan bewegen.”
Sojavoeding
De kleur van de zalm verschilt door de plek waar de vis gevangen is. “Rode zalm die de Nederlandse visboer en supermarkt verkoopt, is veelal afkomstig uit Canada, Alaska of de westkust van Noord-Amerika”, vertelt Verreth. “Daarom is een andere naam hiervoor ook wel Pacifische zalm. Deze wilde vis is van nature donkerder, waardoor het roder kleurt.”
Roze zalm is met name afkomstig uit Europa en wordt niet in het wild gevangen, maar gekweekt. De Europese variant is bleker – en dus rozer – van kleur. “Dit komt doordat deze gekweekte vis gevoed wordt met onder andere sojavoeding en algen, wat een gebrek heeft aan natuurlijke kleurstoffen”, stelt de Wageningse hoogleraar. “Het valt echter niet op voorhand te zeggen welke variant gezonder is voor de mens. Als hier al een verschil in zit, heeft dit in ieder geval niets met de kleur van de vis te maken.”