Meepraten over wetenschap, da's toch veel te moeilijk voor de gewone mens? Welnee, vertelt Eef Grob, het is juist heel belangrijk dat iedereen zijn stem laat horen en zo de richting mede-bepaalt.
De kans is groot dat je niet kunt uitleggen hoe je van een huidcel een stamcel maakt, om die vervolgens te laten ontwikkelen tot een embryo-achtige structuur. En waarschijnlijk kun je ook geen computermodel ontwikkelen waarmee je automatisch nieuwe teksten of beelden kunt genereren. Maar dat betekent niet dat je er geen mening over hebt - of dat je eventuele zorgen over zulke ontwikkelingen niet mag delen. Dat is juist erg belangrijk, vinden ook wetenschappers en beleidsmakers, en dan liefst niet pas als de technieken al zo ver ontwikkeld zijn dat de consequenties zich niet meer laten terugdraaien. Maar hoe word je dan gehoord?
Daarvoor organiseert wetenschapsjournalist en moderator Eef Grob speciale dialogen, momenteel over het ingrijpen in embryo-DNA. Dat doet ze binnen het onderzoeksconsortium De DNA Dialogen, waaraan naast verschillende onderzoeksinstellingen ook NEMO Kennislink deelneemt. In deze aflevering van de podcast Oplossing gezocht vertelt Eef hoe zulke dialogen eruitzien en hoe ze ook mensen weet te interesseren die juist niets met wetenschap denken te hebben. Ook vertelt ze podcast-hosts Robert Visscher en Nour Eldín Emara over haar ervaringen op verschillende festivals, zoals de Libelle Zomerweek en Zwarte Cross. Luister naar de aflevering in jouw favoriete podcastapp (Spotify, Apple) of kijk hierboven de video op Youtube.